Nem terroristákat, csak világháborús hobbigyűjtőket fogott el a TEK

-

Szabadlábon védekezhet az a négy ember, akit a hétvégén fogott el a Terrorelhárítási Központ (TEK). A gyanúsítottak autójában a TEK szerint robbanóanyag volt, és bombalaboratóriumot működtettek. A Fővárosi Törvényszék szerint az elfogottaknak nincs közük terrorszervezetekhez, a TEK korábbi állításával szemben nem „nemzetközi beágyazottságú szélsőségesek”, csak a második világháború iránt érdeklődő fiatalok. Az Index szerint a TEK a nemzetbiztonsági bizottságot is megtévesztette.


A XI. és XXII. kerületi ügyészség a négy gyanúsított közül egynél tartotta indokoltnak az előzetes letartóztatás elrendelését bizonyítékok eltüntetésének és bűnismétlésnek a veszélye miatt, ám ezt a bíróság nem tartotta megalapozottnak. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen.

A Budai Központi Kerületi Bíróság indokolása szerint nincs semmi arra utaló jel, hogy a második világháború iránt hobbiszinten érdeklődő S. Roland bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel, vagy tudását és vegyi anyagait a közrend, illetve emberek élete ellen kívánta volna fordítani.

Arra sincs semmilyen adat, hogy az ügy „kapcsolatba hozható lenne más, a napokban indult büntetőügyekkel, nyomozásokkal”. Az ügy összes körülményéből mindennek éppen az ellenkezője valószínűsíthető – hangsúlyozták. Nincs adat szélsőséges nézetekre és – azon túl, hogy két társa hozzá hasonló korú és érdeklődésű felvidéki magyar – külföldi kapcsolatokra sem. A bíróság kiemelte azt is, hogy a gyanúsított büntetlen előéletű.

A négy gyanúsítottal szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást „robbanóanyag felhasználására szolgáló készülék engedély nélküli tartásával elkövetett robbanóanyaggal visszaélés” és lőszerrel visszaélés bűntette miatt.

A robbanóanyagot a TEK egy autóban találta, miután Budapest határában megállította a fiatalokat. A Fővárosi Törvényszék szerdai közleményében azt írta, hogy a fémtárgyakat (például tojásgránátokat) a gyanúsítottak egy Veszprém melletti erdőben, fémkereső segítségével találták meg és gyűjtötték össze, azzal a céllal, hogy azokat lakásukra szállítsák.


Mit mondott ezzel szemben a TEK?

Hajdu János kedden az M1-en azt mondta, hogy házkutatások során „bombalabort” is találtak, házilag gyártott robbanószerek kerültek elő, amelyek „emberélet kioltására maximálisan alkalmasak”. Szavai szerint ezeket úgy rakták össze, hogy azokat „álcázott eszközként lehetett volna (...) indítani". Az ATV Egyenes beszéd című műsorában Hajdu nem zárta ki azt sem, hogy a gyanúsítottak kapcsolatban állhatnak nemzetközi terrorszervezetekkel.

Az Index szerint a TEK a nemzetbiztonsági bizottságot is megtéveszthette, mert a szerdai ülésen nem beszélt arról, hogy S. Roland hobbigyűjtő, „a nemzetközi beágyazottság” pedig valójában azt jelenti, hogy a gyanúsítottnak vannak felvidéki barátai, akik szintén világháborús relikviákat gyűjtenek. Az ülés után a bizottság több tagja is arról beszélt, hogy valós fenyegetettségen alapuló, komoly bűncselekményt akadályozott meg a TEK.

A TEK két másik embert is elfogott a hétvégén, náluk sorozatlövő fegyverek voltak. A fegyverszakértő véleménye szerint ezek éles lőfegyverek, amelyekhez találtak lőszereket, tárakat és hangtompítókat is. Ezt a két gyanúsítottat a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, lőfegyverrel visszaélés bűntettével gyanúsítják őket.