Nem tárgyaltak a roma önkormányzat állítólagos visszaéléseiről

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

HÁTTÉR

Határozatképtelenség miatt maradt el az állítások miatt kezdeményezett rendkívüli közgyűlés. A tagok több mint négyötöde meg sem jelent.


A 47 tagú testületből mindössze kilencen jelentek meg az országos önkormányzat VII. kerületi, Dohány utcai székházában, így Hegedüs István (Lungo Drom), az ORÖ elnöke megállapította a határozatképtelenséget.


Az ülés berekesztése után a rendkívüli közgyűlést kezdeményező képviselők közül négyen – Vajda László, a Lungo Drom országos alelnöke, Lakatos Oszkár, a Lungo Drom Heves megyei elnöke, Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője és Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke – újságírók előtt bejelentették: vizsgálóbizottságot kívánnak felállítani, amelynek feladata az állítólagos visszaélések feltárása és a felelősök megnevezése.

Vajda László közölte, elsősorban a Híd a munka világába programot, a tavaly gründolt szociális foglalkoztatási szövetkezetet szeretnék vizsgálni. Az ügy miatt levélben fordulnak Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez – tette hozzá. Lakatos Oszkár arról beszélt, hogy szerintük a 600 millió forintos költségvetésű Híd a munka világába programban szabálytalanul történnek a kifizetések. A folyósítást azonnal le kellene állítani – tette hozzá.

Elmondta, hogy Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, a Lungo Drom elnöke, korábbi ORÖ-elnök múlt pénteken Szolnokon összehívta a lungo dromos és más képviselőket, és „különböző fenyegetéseket tett feléjük”, hogy senki ne vegyen részt a rendkívüli közgyűlésen. Vajda szavai szerint Farkas Flórián azt is megszavaztatta, hogy őt és Lakatos Oszkárt zárják ki a Lungo Dromból.


Az ülés után átmentek a projektirodához is

Az ülésre a képviselők és a sajtó munkatársai mellett néhány tucat érdeklődő is érkezett; az ülés berekesztését taps és kiabálás egyaránt fogadta. A közgyűlésre néhányan táblákat hoztak, amelyeken egyebek mellett az volt olvasható, hogy „Út a híd alá szövetkezet”.

A sajtótájékoztatót követően a képviselők átmentek a Híd a munka világába programhoz kapcsolódóan, állítólag több száz millióért megvásárolt, I. kerületi központi irodához. Ott senkit nem találtak, annak ellenére, hogy ott szerintük valakiknek dolgozniuk kellene. Egy postaládán az volt olvasható: Országos Roma Önkormányzat, „Híd a munka világába” Foglalkoztatási Szövetkezet Projektiroda.Az ORÖ Híd a munka világába című uniós pályázatáról először Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője (aki korábban fideszes önkormányzati képviselőként a szekszárdi trafikmutyit leplezte le) úgy nyilatkozott, hogy az ORÖ „a semmire” költött el 300 millió forintot a romák munkavállalását segítő forrásból.

Az eset miatt Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke és EP-képviselője közölte, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordul. Az ORÖ rendkívüli ülését múlt hét szerdán jelentették be a fent említett képviselők, akik azt ígérték akkor, hogy az ügyészséghez és a számvevőszékhez is fordulnak.