Nem számít áttörésre a phenjani tárgyalásokon Dél-Korea

Forrás: MTI/EPA/Phenjani sajtóiroda poo

-

Megérkezett Phenjanba Mun Dzse In dél-koreai elnök. Tizenegy éve nem volt ilyen látogatás.


A Szunan nemzetközi repülőtéren Kim Dzsong Un észak-koreai vezető fogadta a dél-koreai elnököt. A katonai tiszteletadás mellett több ezer észak-koreai állampolgár gyűlt egybe a repülőtéren, virágokat, észak-koreai, illetve újraegyesítési – fehér háttér előtt kék Koreai-félszigetet ábrázoló – zászlókat lengetve. Mun és Kim is felesége társaságában vett részt az eseményen.

Ez Mun és Kim harmadik találkozója, az első kettő április 27-én, illetve május 25-én volt Panmindzson határfaluban, a két országot elválasztó demilitarizált övezetben. A háromnapos csúcstalálkozó középpontjában a kommunista rezsim atomfegyver-programjának leállítása, valamint a fegyverszünettel véget ért 1950-53-as koreai háború békemegállapodással történő lezárása szerepel.

A dél-koreai elnök, aki közvetítőként lépett fel Washington és Phenjan között a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről folytatott, jelenleg holtpontra jutott tárgyalásokon, indulása előtt azt mondta: a "visszafordíthatatlan, állandó békéért" fog síkra szállni négyszemközti megbeszélésein.

"A csúcs nagy jelentőséggel bírna, amennyiben az amerikai-észak-koreai párbeszéd újraélesztéséhez vezetne" – mondta, és a két Korea közötti gyakori találkozók fontosságáról beszélt. A dél-koreai elnök kabinetfőnöke igyekezett csillapítani a csúcshoz fűzött elvárásokat, mondván, kevés az esély arra, hogy nagy áttörés történjen a nukleáris diplomácia kérdésében.

Munt útjára mintegy 150 fős delegáció kísérte el, amelynek soraiban üzletemberek, közéleti személyiségek és sportolók is vannak.