Nem mondott le Erdősi László

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

A herceghalmi polgármester nem mondott le, de meg sem tudják buktatni. Benne volt a levegőben, hogy a képviselő-testület feloszlatja önmagát, és így kényszerítik ki a változást, azonban máshogy alakult. Erdősi továbbra sem beszél a felesége és a kopaszok kapcsolatáról.


A képviselő-testület több tagja lemondatta volna Herceghalom polgármesterét, Erdősi Lászlót, miután álláspontjuk szerint felesége akciója rossz fényt vetett a településre. Az akciótól korábban egy nyílt levélben határolódott el a képviselő-testület 90 százaléka.


Erdősi László azonban nem mondott le.

Felmerült, hogy a képviselő-testület ez esetben feloszlatja magát, és így váltják le a polgármestert, ám az már menet közben is egyértelművé vált, hogy ez nem jön össze: a képviselő-testületben a polgármesterrel együtt 7 ember ül, a polgármester mellett ugyanis két képviselő az ülésen bejelentette, hogy nem mond le, egy pedig csak annyit mondott, nem ért egyet az egész felvetéssel, így tőle is nemre lehetett számítani.


Erdősi László polgármester nem áll fel


Bár hosszas érvelés után a napirendi pontok közé az ülés elején nem vették fel a képviselő-testület feloszlatásáról szóló szavazás, a vita hevében mégis sort kerítettek rá, majd 4:3 arányban le is szavazták a javaslatot, vagyis a képviselő-testület is marad.

A képviselő-testületben 4 fideszes és két független ül, a fideszesek közül is ketten nemmel szavaztak. Egyikük, Makay István alpolgármester például azzal érvelt, szeretné végigvinni, amit a választóknak ígért, plusz szerinte semmi olyan nem történt, ami a képviselő-testület munkáját negatív irányba befolyásolná. Makay véleménye azért is érdekes, mert korábban ő is aláírta az említett elhatárolódó levelet.

Egy független, Erdei László pedig azt mondta, a Nemzeti Választási Irodában történtek ügyében „Orbán Viktor miniszterelnök utasítására a Nemzeti Nyomozóiroda nyomoz”, és ha ott törvénytelenséget állapítanak meg, maga kéri a polgármestert lemondásra, de amíg nem tisztázódott, mi történt, addig nincs értelme foglalkozni ezzel. (Erdei szavaival ellentétben nem a Nemzeti Nyomozóiroda nyomoz, sőt, még nyomozás sincs, a Központi Nyomozó Főügyészség egyelőre feljelentéskiegészítést rendelt el.)


A képviselő-testület marad


A polgármester az ülésen többszöri felszólítás és érvelés ellenére sem volt hajlandó nyilatkozni felesége akciójával kapcsolatban, arról beszélt, hogy felesége kiadott egy közleményt, annál többet nem mond. Szerinte a felesége jó ügyet szolgál (a kormánytöbbség által elfogadott jogszabály mellett áll ki), azt ő nem kifogásolja, sőt, felesége véleményével egyetért.

„Nekem nem kötelességem a feleségem nyilatkozatát vagy bármit sem méltatni, sem firtatni, nem vagyok hajlandó erről beszélni.”

Azt fenntartotta, hogy a történtekről nem beszélt a nejével.

„Hova tették a támogatást, amivel ide jutottak?!" - fordult egyszer az őt támadó fideszes politikusokhoz a polgármester. Azért sem mond le, mert nem polgármesteri tevékenysége miatt adódott probléma vele kapcsolatban.

A szavazás után az ülés szünetét kihasználva próbáltuk szóra bírni a polgármestert, hogy a felesége milyen kapcsolatban áll az őt segítő kopaszokkal, de most sem válaszolt a kérdésre. Azt mondta, „az ülést folytatjuk”, majd - továbbra is a még egy rövid ideig tartó szünetben - a róluk szóló cikket olvasta a Magyar Nemzetben.


Hunya Krisztina és Szendrei Balázs


A testület feloszlatását kezdeményező Hunya Krisztina független képviselő a döntés után a VS.hu-nak azt mondta, meglepte az eredmény. Azt azonban nem tudta megmondani, mi lehet a következő lépés. Ő egyébként arról beszélt, nemcsak a felesége miatt bírták volna távozásra Erdősit, a munkájával sem elégedett.

Az ülésen a feloszlatás mellett érvelt Szendrei Bence Fidesz-KDNP-s politikus is, aki a többi között arról beszélt, nem vezetheti tovább olyan ember a települést, aki elveszítette a lakosság támogatását. Szendrei a szavazás után a VS.hu-nak azt mondta, csalódott, és a képviselőkkel folytatott előzetes egyeztetések alapján nem erre számított. Szendrei azt mondta, náluk nem működik a pártfegyelem, azt azonban egy újságírói kérdésre visszautasította, hogy bárki is áruló lenne.

Szendrei szerint most nem működik olyan jól a település, mint Erdősi előző ciklusa alatt. A korábbi jó működést szerinte az akkori alpolgármesternek Csizmadia Zsuzsannának köszönhették. Csizmadia indult a 14-es választáson Fidesz színekben, Erdősi függetlenként győzte őt le.

Szendrei a következő lépésként említette, hogy ha a polgármester nem fizeti vissza a szabadságmegváltásért jogosulatlanul kapott összeget - a több mint 3 millió forintot -, akkor bírósághoz fordulnak.


A terem megtelt, nagyjából 40 falubeli volt kíváncsi a döntésre


A testületi ülésen több falubeli megjelent, hoztak magukkal egy nyílt levelet is, azt végül nem olvasták fel. A lemondásról szóló vita alatt néha fújoltak, tapsoltak és beszólogattak - egy képviselő azzal fenyegetőzött, ha ezt így folytatják, kiürítteti a termet -, a sikertelen akciót hőzöngés nélkül vették tudomásul, és kimentek. A döntés után ők is csalódottak voltak.