Nem mond le mandátumáról a sikkasztás miatt elítélt pécsi képviselő

-

Fodor Ibolya viszont kilépne a Fidesz-KDNP frakcióból a pécsi közgyűlésben. A kormánypártok frakcióvezetője azt javasolja: fogadják el.


Kedden dönt arról a a pécsi önkormányzati testület Fidesz-KDNP frakciója, hogy elfogadja-e Fodor Ibolya lemondását. A képviselőnő az őt ért támadások miatt lépne ki a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjából. Fodor amiatt döntött így, hogy az RTL Klub híradója pénteken azt közölte: Fodor Ibolyát 2003-ban egy év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték folytatólagosan, jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt.

A képviselőnő viszont a riporter kérdésére tagadta az ítéletet. Azt állította, hogy „számviteli fegyelem megsértése miatt próbára bocsátották.” Az MTI hétfőn megkereste az illetékes Pécsi Törvényszéket, amely azt közölte, hogy az RTL Híradója pontos volt: a sikkasztásról megjelentetett ítélet megfelel a valóságnak.

Fodor az önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP színeiben jutott be a közgyűlésbe, de a pártnak nem volt tagja. A pécsi közgyűlés Fidesz-KDNP frakcióvezetőjének eljuttatott nyilatkozatában azt is közölte: nem mond le a mandátumáról, de a frakcióból kilép, hogy ne mossák azt össze a kormánypártokkal. Levelében megköszönte a szövetség eddigi támogatását.

Decsi István, a Fidesz-KDNP pécsi frakcióvezetője az MTI kérdésére elmondta: javasolni fogja a kedden ülésező képviselőcsoport tagjainak, hogy fogadják el Fodor Ibolya kilépését.

Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője szombaton az RTL Klub híradójának kérdésére közölte, belső vizsgálatot indít a párt, mert tiszta, feddhetetlen politikus lehet csak képviselő a Fidesz színeiben.

Pénteken a Jobbik, hétfőn az LMP szólította fel Fodor Ibolyát közleményében, hogy mondjon le képviselői mandátumáról. Gulyás Emil, az MSZP pécsi városi elnöke egy hétfői sajtótájékoztatón kérte ugyanezt.

A pécsi közgyűlésbe október 12-én tizenkilencen jutottak be a Fidesz-KDNP színeiben, ketten az MSZP-Sopianae-Együtt-PM választási szövetségből, ketten a Jobbikból, ketten az Összefogás Pécsért Egyesületből, valamint egy LMP-s és egy DK-s képviselő szerzett mandátumot. A polgármesteri posztot Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) nyerte el.