Nem mindenkivel bánt úgy a Médiatanács, mint a Klubrádióval

-

A TASZ szerint a médiahatóság nem ugyanazzal a szigorral járt el az egyes rádiós frekvenciákra pályázó cégekkel szemben, ugyanis a nyertesek között is voltak olyan hibák, amivel a Klubrádió pályázatát visszadobták.


A Mérték Médiaelemző Műhely még 2013-ban kérte ki a 2012-es rádiós frekvenciapályázatok anyagait, a Médiatanács azonban nem tett eleget a közérdekű adatigénylésnek.


Ezért a Mérték a Társaság a Szabadságjogokért segítségével pert indított a hatóság ellen. Két éves procedúra ért most véget, amelyben a Kúria kimondta: a lezárt pályázatok dokumentációjának kiadását nem lehet üzleti titokra hivatkozással megtagadni, hiszen a frekvencia az állami vagyon része, melynek felhasználásával a Médiatanácsnak el kell számolnia.


A kiadott dokumentumok szerint a Médiatanács nem minden pályázóval bánt el ugyanazzal a szigorral. A Klubrádió pályázatával például olyan formai kifogásaik voltak, miszerint a pályázati anyagok üres hátsó oldalainak számozása és cégszerű aláírása elmaradt.


A most kikért nyertes pályázók dokumentációjából azonban a TASZ szerint kiderült, hogy ugyanilyen hiányosságok azokban is voltak. A civil szervezet közleményében azt írta, ezzel a Médiatanács a szabályok megkerülésével rajzolta át a rádiós piacot, aminek két oka lehetséges:
  1. a Médiatanács is tudta, hogy a Klubrádió pályázata jogszerű volt, és az egész Klubrádió-ügy mégis csak önkényes vegzálás volt,
  2. a Médiatanács szándékosan nyilvánított nyertessé olyan pályázatokat, amelyekről tudta, hogy – éppen a Médiatanács jogértelmezése miatt – jogsértőek.
Az ügy részletes leírását a TASZ blogbejegyzésében olvashatják el.