Nem lesz mecset az Hagia Szophia

Fotó: AFP / BULENT KILIC / AFP / BULENT KILIC

-

Atatürk óta múzeum a kezdetben keresztény, majd muzulmán egyházi funkciót betöltő műemlék.


A török alkotmánybíróság csütörtökön visszautasította az isztambuli Hagia Szophia múzeum dzsámiként való használatára irányuló kérelmet - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az egyesület - amelyet a beszámoló nem nevez meg - korábban már más illetékes közigazgatási és igazságügyi szervhez is benyújtott kérelmet az Hagia Szophia muzulmán imahelyként történő használatára vonatkozóan.

Az egyesület egyéni kérelem formájában azzal az indokkal fordult az alkotmánybírósághoz, hogy a kérelem korábbi visszautasítása sérti a vallási és lelkiismereti szabadságot. Az alkotmánybíróság szerint azonban az állítólagos sértés nem érinti az egyesületet mint jogi személyt.

A testület hozzátette: közjogi személyek egyáltalán nem nyújthatnak be egyéni kérelmet, magánjogi jogi személyek - köztük egy egyesület is - pedig csak abban az esetben, ha jogi személyükre vonatkozó jogaik sérülnek.

Az Hagia Szophia 1935 óta üzemel múzeumként, és Isztambul egyik legkiemelkedőbb turistalátványosságának számít. Az épület 537-től a Bizánci Birodalom legfontosabb székesegyháza és az ortodox keresztény világ központja volt. Konstantinápoly 1453-as elfoglalása után az oszmán vezetők dzsámivá alakíttatták át a katedrálist. A 20. században Mustafa Kemal Atatürk, a modern Törökország atyja múzeummá alakíttatta át az épületet, ez a fiatal köztársaság világi jellegét volt hivatott hangsúlyozni.

A jelenlegi iszlamista-konzervatív kormány, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 2002-es hatalomra jutása óta egyes vallásos csoportok időről időre felvetik a szimbolikus Hagia Szophia dzsámivá való visszaalakításának lehetőségét, amit a görög vezetés élesen ellenez.

A műemlék 1985. óta szerepel az UNESCO világörökségi jegyzékén.