Nem lehet munka közben videózni a közmunkásokat

-

Az ózdi közmunkások megfigyelése miatt az Együtt fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz. A Hatóság kimondta: nem lehet folyamatosan kamerával megfigyelni a közmunkásokat.


A hatóság elnöke, Péterfalvi Attila határozatában megtiltotta Ózd Önkormányzatának, hogy a munka intenzitásának és minőségének ellenőrzése és serkentése céljából készítsen kép, illetve hangfelvételt - derült ki az Együtt közleményéből. A munka eredményeiről csak úgy készíthet felvételt az önkormányzat, hogy azon nem látszanak közmunkások. A közmunkásoktól eddig begyűjtött, adatkezeléshez hozzájáruló nyilatkozatokat meg kell semmisíteni, mert „a munkavállalók önkéntessége erősen megkérdőjelezhető, és az engedélyezett esetekben az adatkezelés jogalapját nem az érintett hozzájárulása adja.”

Ha szabálytalanságot követ el a dolgozó, lehet kamerázni, de csak végső eszközként. Péterfalvi Attila szerint először szóban kell felszólítani a közmunkást a szabálytalanság abbahagyására. Ha ez nem ért célt, jegyzőkönyvet kell felvennie az esetről a munkafelügyelőnek. „Amennyiben a szabálytalanság a fenti módszerekkel nem orvosolható, és annak bizonyítása más módon nem dokumentálható, a munkafelügyelő jogosult felvételt készíteni az Iroda által rábízott kamerával.” Videó helyett fényképet kell készíteni elsősorban, videofelvételt csak akkor, ha a szabálytalanságot más módon nem lehet dokumentálni.


Az ózdi polgármester máshogy látja

Janiczak Dávid polgármester szerint a határozatban foglaltak „megerősítik Ózd város vezetését abban, hogy jó úton indult el”, a Hatóság határozata nem állapított meg jogsértést és az előzetes híresztelésekkel ellentétben nem szabott ki büntetést. Azt emelték ki, hogy kivételes esetben készíthetnek felvételt a közmunkásokról.