Nem követett el bűncselekményt Horváth András

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A közérdekű bejelentőket védi a törvény, és menetesülhetnek a büntetőjogi következmények alól még akkor is, ha megsérti a jogot.


Nem nyomoz tovább Horváth András, a NAV egykori munkatársa ellen a Fővárosi Főügyészség. A Horváth jogi képviseletét ellátó TASZ közleményében azt írta: az ügyészség döntése alapján nem valósult meg egyetlen bűncselekmény sem azok közül, amelyekkel a feljelentő NAV vádolta Horváthot. A határozat azt is kimondta, hogy a közérdekű bejelentők ellen akkor sem indítható büntetőeljárás, ha a közérdekű bejelentés kapcsán megsértik a jogszabályokat.

Horváthot személyes adatokkal való visszaélés miatt jelentetták fel, mert állítólag jogsértő módon kutakodott az adóhatóság nyilvántartásában, és így számos adótitkot tartalmazó adatot, iratot szerzett meg. Horváth ezekre az adatokra és iratokra alapozta a rendszerszintű áfacsalásról szóló korrupciós bejelentését.

A Fővárosi Ügyészség a nyomozás megszüntetésének két okát jelölte meg az ügyészség. Egyrészt a feljelentésben szereplő bűncselekmények tényállási elemei hiányoznak, vagyis Horváth nem tett olyan dolgokat, amelyeket a büntetőjogi szabályok tiltanak. Másrészt Horváth közérdekű bejelentést tett a megszerzett adatok alapján. A határozat kimondta, hogy a közérdekű bejelentőket védő törvény alapján ilyen esetben a bejelentő mentesül a büntetőjogi következmények alól még akkor is, ha megsérti a jogot.

“Nagy lépés, hogy az ügyészség végre figyelembe vette, hogy Horváth András a tiszta adózás és a közösség érdekében tette meg a bejelentését. Most már csak azt szeretnénk látni, hogy a közel 4 éve tett bejelentése hatására az általa feltárt visszaéléseknek sem marad el a jogi következménye” – mondta Koncsik Anita, a TASZ politikai szabadságjogok programjának munkatársa.