Nem halad az Andrássy úti szellempalota felújítása

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs / MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Az Andrássy úti volt Balettintézet katari tulajdonosa még nem kezdett hozzá az ígért luxusszálloda építéséhez. Egy éve vette meg a Drechsler-palotát, de még az üzemeltetőt se választották ki, tudta meg a VS.hu. A terézvárosi önkormányzat az építkezés folytatását kéri, mert az épület állapota veszélyezteti a közterületet.


Bár a nevezetes, 2013-as buszozáson Orbán Viktor miniszterelnök arra biztatta Tarlós István főpolgármestert, hogy nyugodtan kezdeményezzék, ő majd csinál olyan törvényt, amivel vissza lehet szerezni a külföldi kézben lévő, de nem hasznosított ingatlanokat, az ötletadó épületnek, az Andrássy út 25. szám alatti egykori Balettintézetnek nem ez lett a sorsa.

Épp egy évvel ezelőtt adtunk hírt arról, hogy Drechsler-palotaként is ismert ingatlant a portugál tulajdonos, a QPR Investimentos S. A. eladta. A vevő a Luxemburgban, 2014 tavaszán bejegyzett Balett Properties S. A., amely mögött Jassim Bin Hamad Bin Jassim Bin Jaber AI Thani sejk áll. AI Thani sejk a katari uralkodócsalád tagja, a Katari Iszlám Bank – az ötödik legnagyobb iszlám pénzintézet – elnöke, illetve a Credit Suisse Group AG és számos más nemzetközi cég igazgatóságának tagja.Amióta 1997-ben a VI. kerületi önkormányzat értékesítette, gazdái mindig szállodává akarták fejleszteni a műemlék palotát. A szavakat azonban nem követték tettek, csak újabb ingatlanbefektetők. Egy év elteltével arra voltunk kíváncsiak, miért nincs továbbra sem látható jele annak, hogy az épülettel foglalkoznak, mikor kezdenek hozzá az átalakításához és mikor fejezik be. Kérdéseinkre a vevőt képviselő Dessewffy & Dávid Valamint Társaik Ügyvédi Irodát kerestük meg, konkrétumokról azonban nem kaptunk tájékoztatást.

Amit megtudtunk: az elmúlt nyolc hónap során arról folytattak tárgyalásokat, hogy kiválasszák a szálloda világszínvonalú üzemeltetőjét. A tulajdonos jelenleg is egyeztet különböző társaságokkal, hamarosan bejelenti, melyikre esett a választás. A VS. hu megkeresésére Farshad Khazei projektmenedzser – a Dessewffy & Dávid Ügyvédi Iroda közvetítésével – azt közölte, hogy tárgyalásokat folytatnak helyi építészekkel, tervezőkkel, akik alkalmasak lehetnek az épület rekonstrukciójára, figyelembe véve a főváros építészeti irányelveit.

Közlésük szerint apróbb állagmegóvási munkákat már elvégeztek, a kivitelezési tenderfelhívást több cégnek megküldték. Miután benyújtják árajánlataikat, a győztes pályázó mihamarabb megkezdheti a kivitelezést.


A felújításhoz a lehető legrövidebb időn belül szeretnénk hozzálátni, a munkálatok ésszerű határidőn belül befejeződnek

– írta a beruházó cég képviselője, aki szerint az ütemezést az épület struktúrája és a vonatkozó építészeti szabályok összetettsége is befolyásolja.

Az épületből 2002-ben költözött ki a Balettintézet (Magyar Táncművészeti Főiskola), azóta áll üresen, gondozatlanul, a homlokzatról esetleg lehulló darabok miatt körbeállványozva. Pedig az építéshatóság már 2001-ben kiadta az engedélyt egy 198 szobás szállodára. Ezt 2011-ben egy újabb engedély követte, amely 192 szobás ötcsillagos szállodára vonatkozik. Ez még érvényben van, annak köszönhetően, hogy az előző tulajdonos, nem sokkal a lejárta előtt, 2013-ban bejelentette az építkezés megkezdését, de ennek csak időnyerés lehetett az oka (ha az engedély kiállítását követő két évben nem tette volna meg, hatályát veszítette volna). Úgy tudjuk, az udvari részen, a földszinten az épülethez hozzáépített épületet bontottak el.

Az érvényes építési engedélyből tehát még 3 év van hátra, 2018. szeptember 5-én jár le. Ennyi idő alatt kellene befejezni az építkezést. Három forgatókönyv lehetséges: a tulajdonos ennek megfelelően valósítja meg a szállodát; új engedélyt kér; vagy kérvényezi az engedély módosítását. Arra a kérdésünkre nem kaptunk választ, hogy melyikben gondolkoznak a tulajdonosok.Folytassák!

Erre a VI. kerületi önkormányzatnál is rákérdeztünk. Mint megtudtuk, márciusban arról tájékoztatta a hivatalt az építtető nevében az Dessewffy Ügyvédi Iroda, hogy május végére kiválasztják a szálloda működtetőjét, de ez – mint fentebb is írtuk – máig nem történt meg. Azt viszont a projekt menedzserétől tudtuk meg, hogy a tulajdonos Constellation Hotels Holding elkötelezett abban, hogy az épület „Budapest ékköveként ismét eredeti fényben csillogjon”.

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ áprilisban elkészítette az Andrássy úti világörökségi területén található épületek veszélyeztetettségi térképét. A Drechsler-palotát piros színnel jelölték, ami azt jelenti, súlyosan veszélyeztetett épület. A terézvárosi önkormányzat erre levélben hívta fel az építtető figyelmét: az állapotromlás és a használaton kívüli helyzet a közterületek felé veszélyt jelent. Ezért kérték a bejelentett építkezés folytatását.