Nem figyelmeztették, mondja a lelőtt orosz vadászgép navigátora

Fotó: ANADOLU AGENCY / Fatih Aktas

-


A kedden a törökök által lelőtt orosz vadászgép navigátora az orosz állami tévének azt nyilatkozta, hogy a Szu-24-es nem sértette meg a török légteret.


Az orosz katona nyilatkozatáról egybehangzóan tájékoztatott az orosz állami tévé hírportálja, az rt.news és a BBC is.

A navigátor elmondta 6000 méter magasan repültek, teljesen tiszta időben, és teljesen a tervezett repülési útvonalat követték. Közölte, a törökök sem vizuális figyelmeztető jelet nem adtak, sem rádión nem szóltak, hogy mindjárt lelövik a gépet.


Meg kell érteniük a különbséget egy taktikai bombázó, mint a SZU-24-es és egy F16-os között. Ha figyelmeztetni akartak volna minket, ’ráülhettek volna’ a szárnyunkra

– magyarázta Murahtin, aki most az orosz hadsereg szíriai, latakiai légi bázisán lábadozik gépe lelövése, a katapultálás, majd a földön történt megpróbáltatások után.


Konsztantyin Murahtin, az orosz hadsereg kapitánya, navigátor


Az orosz-török viszonyt nagyon elmérgesítő, és Ankara NATO-tagsága miatt a katonai szövetség és Moszkva kapcsolatát is feszültséggel terhelő incidensről annyit tudni, hogy a lelőtt gép megsérült, de katapultáló pilótáját a földön dzsihádisták ölték meg, társát – a legújabb hír szerint a navigátort – viszont a szíriai kormányhadsereg katonái kimentették a lázadók uralta övezetből.


"Nem indítunk háborút Törökország ellen, kapcsolatunk a török néppel nem változott" – erősítette meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője pedig – hasonlóan Dmitrij Medvegyev miniszterelnökhöz – bejelentette, hogy az incidens fényében Moszkva alaposan megvizsgálja a közös orosz-török beruházási terveket, köztük a Törökország első, 22 milliárd dollárból tervezett atomerőművének építését is.

Oroszország háborút nem indít ugyan, de tüntetők kövekkel, paradicsommal és tojással dobálták meg a moszkvai török nagykövetséget.