Nem ezt várták az oroszok a magyar kormánytól

Fotó: RIA Novosti / Alexsey Druginyn

-

Már az oroszoknak is szemet szúrt, hogy lassan megy a paksi bővítés. Nem véletlenül: a magyar kormány az uniós vizsgálatok végéig lassítaná az előkészítő munkálatokat. Közben egy sor nyugati cég is megjelent a beruházás körül.


A Roszatom egyik vezetője személyesen kifogásolta néhány hete Pakson az atomerőmű bővítésének magyar illetékeseinél az előkészítő munkálatok ütemét – tudta meg a VS.hu orosz forrásból. Információink szerint az orosz fél túl lassúnak tartja a magyar részről eddig megtett lépéseket – nem először –, és gyorsabb tempót várna, például az engedélyezésben. Úgy tudjuk, orosz részről azt nehezményezik, hogy a magyar kormány „túlságosan óvatosan kezeli” a bővítés ügyében jelenleg is folyó uniós vizsgálatokat.

Bár a kormány hivatalosan azt kommunikálja, hogy a két új nukleáris blokk megépítése és üzembe helyezése „zöld utat kapott Brüsszelben”, ez csak az uniós atomenergia ügynökségre, az Euratomra igaz. Tiltott állami támogatás lehetősége miatt azonban az Európai Bizottság is vizsgálja a bővítést, Lázár János kedden is Brüsszelben tárgyalt a bizottság energiaügyi főigazgatóságnak vezetőjével és a versenyjogi biztossal.

Ugyanilyen vizsgálat zajlik már jó ideje egy brit erőmű bővítéssel kapcsolatban is. Ennek eredményét mindenki jövő tavaszra várja, és orosz vélemények szerint mivel a magyar kormány képviselői sem biztosak abban, hogy mi lesz az eredmény, egyelőre igyekeznek kivárni, amennyire lehet.Egy iparági forrásunk is erről számolt be, szerinte a Lázár János vezette Miniszterelnökségen úgy látják: amennyiben az uniós versenyhivatal elkaszálja a beruházást, később akár még hűtlen kezelés gyanúját is felvethetnék az illetékesekkel szemben, „ezt pedig nyilván senki nem szeretné”. Így amivel csak lehet, megvárnák az eredményt.

A nyilvánosság előtt ugyanakkor nincs nyoma a bizonytalanságnak: Aszódi Attila bővítésért felelős kormánybiztos a Die Presse osztrák napilapnak azt nyilatkozta, a magyar fél szerint semmilyen tiltott állami támogatás nem merülhet fel a 80 százalékban orosz hitelből fedezett beruházásnál, így nem aggódnak az uniós vizsgálat miatt.


Fűtőelemet biztosan nem csak az oroszok hoznak majd


nyugati cégek jöhetnek

Közben kezd körvonalazódni, hogy kik vehetnek részt a bővítésben. Bár a Roszatom a fővállalkozó, de az erőmű üzemeltetésében információink szerint egy sor nyugati, akár amerikai érdekeltségű cég vehet részt. A kormány célja ezzel a bizalom erősítése is a beruházás iránt, miután a titokban, pályáztatás nélkül aláírt, azóta is nagyrészt titkosított szerződés alapján folyó bővítés nemcsak Washingtonban, de egy sor uniós tagállamban is komoly bizalomvesztést okozott, mert az orosz befolyás erősödését látták benne.

Így egy iparági forrásunk szerint az erőmű vezérlését akár a francia-német Siemens-Areva konzorcium, akár a Rolls-Royce (amely egy francia elektronikai leányvállalata révén érdekelt az iparágban), akár a szintén francia-német hátterű Schneider Electric is kiépítheti majd.

Informátorunk szerint a legnagyobb esélye a Siemens-Areva párosnak lehet, már csak azért is, mert a német cég már erős pozíciókkal rendelkezik a magyar piacon, a magyar kormány egyik befolyásos lobbistájának számító, jelenleg elektromos buszokkal üzletelő Mészáros Csaba is jó kapcsolatot ápol velük.Ahhoz, hogy az atomenergiával keletkeztetett vízgőzből áram legyen, szükség van egy turbinára. A szaknyelven turbinaszigetként hívott berendezés beszállítására és karbantartására szintén többen pályázhatnak. A francia tulajdonú Alstom már nyilvánosan is bejelentette szándékát, ők az orosz Atomenergomassal közösen fejlesztettek egy Arabelle márkanéven már egy sor országban működő turbinát. Rajtuk kívül szóba jöhet a Toshiba, amely az amerikai Westinghouse-zal együttműködve van jelen az atomiparban, és a Siemens is.

Utóbbiról forrásunk azt mondta, a cég helyzete ellentmondásos: egyrészt „a teljes bajor kormány nyíltan lobbizik mellettük ilyen komoly üzletek esetében”, ami Magyarországon nyilván nem elhanyagolható tényező. A Siemens ugyanakkor már bejelentette, hogy a német Energiewende – azaz energiafordulat – szellemében fokozatosan kivonul a nukleáris iparból, így kérdéses, meddig tudja biztosítani a technológiát. Márpedig egy atomerőmű esetében ez nyilván több évtizedes követelmény.Az atomerőmű „lelkét” jelentő, magyarra eléggé szerencsétlenül fordítható, angolul nuclear island-nak hívott, a fűtőanyagot tartalmazó és a vízgőzt előállító berendezést minden bizonnyal a Roszatom szállítja majd. Ugyanakkor az uniós energiastratégia előírásainak megfelelően Paks II.-nek képesnek kell lennie többféle forrásból származó fűtőanyaggal is működnie, nem csak orosszal.

Végül marad maga az erőmű épülete, valamint az azt kiszolgáló közművek, például a vízvezeték- és elektromos rendszer.

Az épületet iparági várakozások szerint minden bizonnyal megpályázza majd a magyar piacon már erős pozíciókkal bíró francia Bouygues-Colas, valamint a gyakran szintén „tandemben repülő”, német-osztrák Switelsky-Strabag is, de ezen a téren már magyar építési vállalkozók is komolyan beszállhatnak a versenybe.

A közműveknél a brit ABB, vagy az amerikai, de a magyar piacon szintén régóta jelentős szereplőnek számító General Electric lehet esélyes.

Mindez azonban csak azután lehet téma, hogy minden adminisztratív akadály elhárul a beruházás elől, amiben egyelőre senki nem teljesen biztos. Elvileg még az sem kizárható forrásunk szerint, hogy teljesen új pályázatot kell kiírni a fővállalkozóra is, ami már csak azért is roppant bonyolult lenne, mert a Roszatom már minden lényeges információval rendelkezik a beruházás paramétereit illetően. Így – ha valódi verseny lenne a cél –, akkor ezeket is meg kellene változtatni.


A Roszatom hivatalosan elégedett

Cikkünk megjelenése után a Roszatom magyarországi kommunikációs ügynöksége a következő közelményt küldte szerkesztőségünknek.

„Az orosz fél elégedett a Paks II atomerőmű építése előkészítésének menetével. A projekt előkészületei az ütemterveknek megfelelően, a felek teljes és kölcsönös egyetértésével zajlanak. A magyar kormány az orosz féllel folytatott állandó együttműködés keretében pontosan megszervezte a projektet. Az orosz atomenergetikai szakemberek nagyra értékelik a magyar szakemberek hozzáértését, akik jól ismerik a nyomottvizes VVER-technológiát. A magyar és orosz szakemberek magas szintű képzettségének és kompetenciájának köszönhetően Paks II építésének előkészítése a tervezett ütemtervnek megfelelően halad, késés nincs.”