Nem ez az a felmérés, amely miatt visszaléptették Falust

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A Medián-kutatásban a részadatok miatt nagy a hibahatár, de azt szinte kizárja, hogy Bokros népszerűsége verte volna Falusét.


A Medián ügyvezetője, Hann Endre a friss HVG-nek ismertette – még Falus visszalépése előtt készült – országos felmérésüket, amelynek budapesti részmintája szerint szó sincs arról, hogy a főpolgármester-jelöltek között Bokros Lajos (5%) népszerűbb lett volna Falus Ferencnél (12%). Sőt Bokrost még a jobbikos Staudt Gábor (10%) is verte.

Hann Endre ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy felmérésük budapesti részmintája a nagy hibahatár miatt nem alkalmas a pontos előrejelzésre, de szerinte a tendenciák így is jelzésértékűek, különösen, ha nagy a különbség két jelölt között, ráadásul a Medián ügyvezetője az Ipsosnál dolgozó kollégáktól úgy tudja, náluk is nagyon hasonlóan alakultak az arányok.

A Medián a szintén Bokros javára visszalépett független Magyar Györgynek 3, az LMP-s Csárdi Antalnak 2 százalékos támogatást mért, a liberális Bodnár Zoltánt viszont egyetlen megkérdezett sem említette.

Szeptember közepén a Nézőpont Intézet közölte azt a felmérést, amely szerint Bokros Lajos népszerűbb, mint Falus Ferenc. Erről a Medián ügyvezetője azt mondta, hogy az ellenzéki tábort egy olyan kutatócég zilálta szét, amelyet a „baloldalon visszatérően hiteltelennek bélyegeznek”. Hann szerint az pedig különösen vicces, hogy mindennek az a Bokros Lajos a haszonélvezője, aki tavasszal kijelentette, hogy nem hisz a közvélemény-kutatásoknak.

Hann Endre összességében meglehetősen példátlannak tartja – korábbról nem emlékszik ilyenre –, hogy a baloldali pártok előzetes közvélemény-kutatás nélkül állítottak jelöltet egy választásra. Tudomása szerint most ugyanis ez történt, pedig szerinte erre mindössze kevesebb mint egymillió forintot kellett volna összedobniuk.


Nem változott a vélemény a baloldalon

A VS.hu minderről két baloldali politikust is megkérdezett, de ők ezek után sem tartják elhibázottnak Falus visszaléptetését. Egyikük azzal érvelt, a Mediáné nem reprezentatív felmérés; a másik azt mondta, Bokros egyedül el tudott érni 5 %-ot, míg Falus három párt támogatásával állt 12%-on.