Konspiratív módon menekítették ki Bolíviából Tóásót

-

Magyarországtól kért segítséget az úgynevezett terroristaperben elítélt, majd szabadon engedett Tóásó Előd, a Baptista Szeretetszolgálat a Külgazdasági és Külügyminisztérium technikai segítségével pedig kimenekítette Bolíviából.


Tóásó Elődöt és a horvát Mario Tadicot közép-európai idő szerint péntek délután menekítették ki a 4650 méter magasságban lévő Chungara közúti határátkelőhelyen, miután nem kapta vissza az útlevelét – közölte a szeretetszolgálat. Tóásó várhatóan hétfőn érkezik Budapestre.

Tóásónak még csomagja, váltóruhája sem volt, a "menekítő csapat" az akciót megelőzően nem is találkozhatott vele, csak különböző kommunikációs eszközökön tartották a kapcsolatot. A férfi többször taxit váltva, pénteken kora reggel beszállt egy újabb járműbe, mindezt úgy, hogy még felesége sem tudott arról, aznap el fog jönni, számolt be róla a szeretetszolgálat.


Mint megírtuk, Tóásó Elődöt márciusban engedték ki a börtönből, de nem tudott hazajönni, miután az útlevelét nem kapta vissza, és a vádalkunak is voltak olyan pontjai, amelyek miatt maradnia kellett. Szabadulása után felesége (egy volt jobboldali bolíviai politikus, volt miniszter, Guillermo Fortún lánya) házában lakott, és akkor úgy becsülte, körülbelül egy hónap, mire hazajöhet. A Külügyminisztérium már akkor közölte, hogy a Baptista Szeretetszolgálattal dolgozik azon, hogy Tóásó minél előbb hazajöhessen.

Tóásón és társain 2009 áprilisában kommandósok ütöttek rajta a Santa Cruz-i Las Américas szállodában. Azzal gyanúsították – majd vádolták – őket, hogy Evo Morales elnök meggyilkolására és az ország erőszakos kettészakítására készültek. Az akcióban a bolíviai–magyar–horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer meghaltak, Tóásót és Tadicot őrizetbe vették, majd ez év február 20-án fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év és tíz hónapi szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet vádalku keretében született, a kiszabott büntetést pedig az előzetesben már letöltötték.

Tóásó többször is hangoztatta, hogy őt egy film előkészítésére hívták Bolíviába, és az ítéletben is az áll, hogy honlapot készített Rózsa Flores Eduardónak, és hekkerek ellen írt számítógépes programot.