Nem engedték be Putyin motorosait a lengyelek

Fotó: Europress/AFP/Sergei Karpukhin / István Hajdu

-

Az Éjszakai Farkasok megint Berlinbe indultak volna.


Ismét nem engedték belépni Lengyelországba az Éjszakai Farkasok motoros klub orosz tagjait. A náci uralom alóli felszabadulás ünnepén akartak részt venni.

A klub tagja, Jevgenyij Sztrogov azt mondta, a belépési tilalom miatt a megemlékezésen csak a motoros klub más európai tagjai vehettek részt vasárnap. Beengedték a fehéroroszokat is, csak az oroszokat nem. Az oroszoktól a belépést azzal az indokkal tagadták meg, hogy gyaníthatóan szélsőséges csoportokhoz van közük – mondta Sztrogov.

A Éjszakai Farkasok Szmolenszkből indultak, és eredetileg Minszk, Varsó és Pozsony érintésével értek volna Berlinbe, hogy ott május 9-én megtartsák a győzelem napi fő megemlékezést.

A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel rokonszenvező motoros klub orosz tagjai két éve a II. világháború befejezésének 70. évfordulóján Moszkvától Berlinig akartak vonulni, de a lengyel és a litván hatóságok is visszafordították őket, ami Moszkvában felháborodást váltott ki. Az orosz külügyminisztérium kegyeletsértőnek nevezte lengyel és a litván eljárást.