Nem állt le Észak-Korea rakétaprogramja

Fotó: MTI/AP / Evan Vucci

-

Üzemanyag készül a phenjani atombombákhoz.


Észak-Korea egy vagy két új interkontinentális ballisztikus rakétát épít abban az üzemben, ahol az USa-t fenyegető első ilyen fegyvert gyártották – írja a Washington Post. A lap szerint az amerikai hírszerzés rakétagyártásra utaló jeleket talált a Phenjan külvárosában fekvő szanumdongi kutatóintézet területén. Ez azt jelentheti, hogy a rakétái leszerelésére és az atommentesítésre tett ígérete ellenére Észak-Korea nem adta fel fegyverkezési programját.

Mike Pompeo külügyminiszter a múlt héten a szenátus külügyi bizottsága előtt azt mondta, hogy Észak-Korea továbbra is üzemanyagot állít elő az atombombáihoz. Pompeo ennek ellenére azt javasolta, hogy Washington folytassa a párbeszédet Phenjannal.

Donald Trump és Kim Dzsong Un szingapúri csúcstalálkozója után az amerikai elnök azt írta a Twitteren, hogy vége az észak-koreai nukleáris fenyegetésnek. Kim Szingapúrban – és Mun Dzse In dél-koreai elnökkel találkozva – azt mondta, hogy az atommentesítésen fog dolgozni. Azt viszont nem részletezte, hogyan képzeli el a folyamatot.

Phenjan és Szöul kedden katonai tárgyalásokat folytatott a demilitarizált övezetben. Az áprilisi Korea-közi csúcstalálkozó óta már másodszor tartanak ilyen egyeztetést. A küldöttségek állítólag a határon állomásozó katonák lefegyverzéséről is tárgyal. A legutóbbi találkozón Szöul és Phenjan megegyezett, hogy helyreállítják a katonai kommunikációs vonalakat a Japán- és a Sárga-tenger térségében.