Nem akarja elárulni az EP, mire költik millióikat a képviselők

Fotó: Photononstop / Hervé de Gueltzl

-

Újságírók egy csoportja, köztük az Átlátszó.hu indított pert az Európai Parlament ellen, mert a szervezet nem hajlandó elárulni, a képviselők mire költik a havonta tízezer eurós nagyságrendű költségkeretüket.


Havi nettó kb. 2 milliós forintos fizetésükön (6250 euró) kívül teljes útiköltség-térítés, a munkavégzéssel töltött naponként 90 ezer forint (306 euró) napidíj (ennek a fele, ha az EU-n kívül végeznek munkát), valamint havi 1,3 milliós (4320 euró) általános költségtérítés (irodabérlet, telefon, számítástechnikai eszközök költsége stb.) és az alkalmazottaikra havonta maximum közel 6,5 milliós keret (21 379 euró) jár ma egy európai parlamenti képviselőnek – olvasható az Átlátszó.hu-n. Az adatnyilvánossággal foglalkozó portál is része annak a nemzetközi újságíró-összefogásnak, amely most azt próbálja feltárni, mire költik ezt a pénzt a képviselők.

Mint írják, az összeurópai információszabadságot célzó kezdeményezést – amely az „EP-képviselő-projekt/The MEP Project” nevet kapta – ez év nyarán hívta életre Anuška Delić szlovén újságíró, az ő koordinációja mellett fogtak össze az összes tagországból érkező újságírók, és adatigénylést nyújtottak be az EP-hez azt tudakolva, hogy a képviselőik hogyan, mikor és mire költik ezeket a pénzeket.

Az EP azonban nem volt hajlandó egyetlen adatigénylésre sem érdemi választ adni. Az együttműködés tagjai ezért most pert indítottak az adatokért. A képviselői juttatások rendszeresen okoznak botrányokat, mert sok EP-képviselő meglehetősen lazán értelmezi a szabályokat, és sokszor derül ki, hogy felesleges, indokolatlan dolgokra, leginkább magukra költik a pénzt. Legutóbb egy dán EP-képviselőnek kellett 16 ezer eurót visszafizetnie, mert egy nyári „politikai hajózásra” költötte azt.