Nem adhatták volna oda Kishantos földjét a Mezővidék Bt.-nek

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor – Képünk illusztráció

-

A nyertes cég nem is indulhatott volna a pályázaton.


A másodfokon eljáró fővárosi törvényszék az elsőfokú ítéletet megváltoztatva, jogerősen érvénytelenné nyilvánította a magyar állam és a Mezővidék Bt. közötti földhaszonbérleti szerződést, helyt adva a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. keresetének. A Kft. további három kereseténél új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot a törvényszék.

A pert a központ indította a magyar állam, a Mezővidék Bt. és Nemzeti Földalapkezelő ellen, kereseteiben az egész pályázati eljárás érvénytelenítését kérte, mert vitatták a kishantosi földekre kiírt pályázatokat, azok bírálatát, és azt a szerződést, amelyet olyan pályázó nyert, aki szerintük nem felelt meg a pályázati feltételeknek.

A szerdai másodfokú tárgyaláson a részítélet ismertetésekor a bíró közölte, jogszabályba ütközik, ezért érvénytelen egy olyan szerződés, amelynél az egyik szerződő fél, a nyertes pályázó nem felelt meg a jogszabályban előírt pályázati feltételeknek, azaz nem indulhatott volna a pályázaton. A jogszabály szerint a pályázó bevételének felét mezőgazdasági tevékenységből kell szereznie a benyújtás előtti évben, vagy ha nincs lezárt adóév, akkor a cég fő tevékenységének kell mezőgazdaságnak lennie. Mindennek a másodrendű alperes nem felelt meg – közölte a bíró.

Az eljáró bíró megjegyezte:


ha egy magáncég által kiírt pályázatról volna szó, akkor is nyilvánvalóan jó erkölcsbe ütközne, hogy egy olyan pályázó nyer, amely nem is indulhatott volna.

A törvényszék egyúttal hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot a felperes további kereseteinél. Álláspontja szerint az elsőfokú ítélet nem merítette ki a kereseti kérelmeket, egy esetben pedig a bíróság túlterjeszkedett, mert elbírált egy olyan kérelmet, amit a felperes már nem tartott fenn.