Nekimentek a kollégái a női princípium mellett kiálló Bagdy Emőkének

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Több mint százan írták alá azt az állásfoglalást, amely azt kifogásolja, hogy a szakmai vitákhoz aktuálpolitikai szempontokkal szólt hozzá, és ezzel az alapvető szakmai etikai normákat is megsértette a neves pszichológus.


2015 végén, amikor hatalmas hullámokat vetett Kövér László és Kovács Ákos eszmefuttatása a nők helyéről és szerepéről, a Heti Válasz sajátos cikkel szállt be a vitába. Egész pontosan kiemelt néhány idézetet a témában egyébként sokszor megszólaló Bagdy Emőke 2013-ban megjelent Hogyan lehetnénk boldogabbak? című könyvéből. Mint például ezt:


„Amikor női és férfi mivoltunkról beszélek, akkor princípiumokról is szólok. […] Mi is a nő fő feladata az életben, amire szervei fölkészülnek? Amint azt Carl Gustav Jung svájci lélekgyógyász elénk tárta, a befogadás és a gyermek kihordása. […] A nő nembeli beteljesülése az anyaság. […] Mi, nők magunk mellé, fölé helyezzük párunkat, hogy védjen és szeressen meg minket. […] Ez az alárendelődő, szeretetteli odatartozás, amely határtalanul átadja magát, nem félve, hogy önmagát kiszolgáltatja, és rábízza magát a férfi szeretetére, ez a tiszta nőiség megnyilvánulása.”


A Heti Válasz nem véletlenül lapozta fel Bagdy Emőke könyvét, a neves és sokak által rajongott pszichológus ugyanis nagyjából ugyanazt fejtette ki a női princípiumról, mint amiről Kövér László és Kovács Ákos beszélt. Bagdy Emőke ráadásul a Demokratának adott interjújában is reflektált a Kövér László által genderőrületként emlegetett, tudományosan ma már alaposan körbejárt társadalmi és kulturális folyamatokra, amikor arról beszélt, hogy


A genderidentitás-elmélet egy bizarr, teljességgel képtelen és a fejlődési törvényeknek ellentmondó áramlat.

Bagdy Emőke hasonló megnyilatkozásai miatt döntött úgy néhány pszichológus, hogy nyilvánosságra hozza a szakmai álláspontját többek között a Magyar Pszichológiai Társaság szakmai állásfoglalására alapozva. A dokumentumot , amellyel párbeszédet és vitát szeretnének nyitni, eddig több mint száz pszichológus írta alá.


Az állásfoglalást aláíró pszichológusok azt kifogásolják, hogy Bagdy Emőke Kövér Lászlóhoz hasonlóan nem tudományos érvek mentén bírálja az úgynevezett genderőrületet, hanem azért, mert olyan felforgató ideológiaként gondolnak rá, amely az „öröktől fogva létező természetes rendet” borítja fel. Az állásfoglalás aláírói kiemelten fontosnak tartják, hogy „a gender tudományokra, ahogy az elnevezésben is szerepel, tudományokként kell tekintenünk, melyeket kizárólag az aktuális tudományos kritériumok mentén értékelhetünk, bírálhatunk, nem pedig aktuálpolitikai szempontok mentén”. Az állásfoglalás egyik legfontosabb üzenete, hogy „hamis az a kép, mely szerint a gender-szemlélet család-, heteroszexualitás-, anyaság- vagy férfiellenes lenne”.Bagdy Emőke szakpszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi tanár, termékeny szerző és előadó. Sokan egyfajta guruként tekintenek rá. A népszerűségének a mértéke akkor lesz igazán zavarba ejtő, ha ellátogatunk a nevét viselő weboldalra, amelyről elsőre nehéz eldönteni, hogy személyes/szakmai vagy rajongói oldalról van-e szó, a bemutatkozó oldalon ugyanis ez olvasható: „Az emberség, kedvesség, segíteni vágyás emeli a professzorasszonyt olyan magasságba, ahová kevesen érhetnek. Legyünk hálásak, hogy közöttünk él, hat, alkot, dolgozik, és még mindig fáklya, biztos támpont, példakép, mester és barát".

Bagdy Emőke a tekintélyes szakmai publikációs listája mellett rengeteg életvezetési könyvet is írt. A Nyitott Akadémia gondozásában például 28 könyve jelent meg, amelyek a párkapcsolatok, a tehetség kibontakozásának, az önbizalomnak, az álmoknak vagy éppen a boldogságnak az útvesztőiben igazítják el az olvasót. 2013-ban elnyerte a Prima Primissima-díjat és a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét.

Kerestük Bagdy Emőkét, hogy megtudjuk, mit szól a kollégái fellépéséhez, de jelenleg külföldön van.