Nehézbombázókat küldenek Kalinyingrádba és Krímbe az oroszok

-

Tu-22M3-as típusú, rakétahordozó hadászati nehézbombázókat vezényelnek Krímbe és Kalinyingrádba az orosz hadsereg egységeinek váratlan ellenőrzése során - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium név nélkül nyilatkozó illetékese.


Az orosz északi flottát, illetve a nyugati katonai körzet és a légideszant egyes alakulatait érintő váratlan, hétfőn kezdődött „hadrafoghatósági" ellenőrzés keretében Iszkander (Nagy Sándor) típusú harcászati ballisztikus rakétákat nemcsak Krímbe, de a Lengyelország és a Balti-tengeri NATO-tagállamok közé ékelődött orosz Kalinyingrádi területre is csoportosítanak át.


A tárca sajtószolgálata közölte kedden, hogy a legmagasabb készültségi fokozatot rendelték el kedden az orosz fegyveres erők újabb alakulatainál: a balti-tengeri orosz flotta és a déli katonai körzet egységeinél, valamint a légideszantnál. Az egységek a törzs- és csapatvezetési hadászati gyakorlat keretében szárazföldi és tengeri gyakorlóterepekre vonulnak. A tárcánál azt is közölték, hogy az irányítási rendszert fogják tesztelni, valamint a legmagasabb készültségi fokozat elrendelését gyakorolják.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közlése szerint a bevethetőségi képesség ellenőrzése 38 ezer katonát, több mint 3,3 ezer haditechnikai eszközt, 41 hadihajót, 15 tengeralattjárót, illetve 110 harci repülőgépet és helikoptert érint. A hat napig tartó rendkívüli ellenőrzés során a kijelölt katonai egységeknek az Északi-sarkvidéken, az Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja (Új Föld) szigetcsoportnál és a Ferenc József-földnél kell végrehajtaniuk a kiszabott feladatokat. Egyes nyugati hírügynökségek úgy értelmezték Sojgu bejelentését, hogy az orosz hadsereg nagyszabású hadgyakorlatot kezdett az északi sarkvidéki területeken.


Nem hadgyakorlat

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője közölte, hogy a bevethetőségi képesség váratlan ellenőrzése nincs összefüggésben a nemzetközi helyzettel. A „hadgyakorlat" szó nem szerepelt sem Sojgu, sem Peszkov nyilatkozatában.


Tavaly ugyancsak ekkortájt, február 26-ától kezdődően tartottak az orosz elnök utasítására az Ukrajnával is határos nyugati, illetve a közép-oroszországi katonai körzetben, illetve a légvédelmi erőknél több napig tartó ellenőrzést.
Oroszország szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt csatolta el a Krímet Ukrajnától. Vlagyimir Putyin a Rosszija 1 állami televíziós csatorna vasárnap sugárzott többórás filmjében nyíltan beszélt egyebek mellett arról is, hogy tavaly tavasszal "valóságos erőddé" változtatták a Krímet, hogy megvédjék a tenger és a szárazföld felőli támadásoktól. Sz-300-as légvédelmi rakétakomplexumból 43 darab indítóállással, 20 darab BUK légvédelmi rakétarendszerrel és más nehézfegyverzettel, páncélozott harci járművekkel erősítették meg az annektált félsziget védelmét.