Elindult egy menekültekkel és rendőrökkel teli vonat a Keletiből

Fotó: VS.hu / Kummer Janos

-

Több mint egy órás csúszással elindult a Győr-Szombathely-Sopron felé tartó vonat a Keleti pályaudvarról. Ezt az eredetileg nemzetközi járatot rohamozta meg reggel nagyon sok menekült. Sokan leszálltak, mikor a vonat nem indult el, nagyjából 200 menekült viszont fent maradt a vonaton, amelyre sok rendőr is felszállt. Update: Bicskénél a vonatot megállították, a migránsokat leszállították és menekülttáborba viszik.


A szerelvényről korábban a bevándorlók úgy hitték, hogy eljutnak vele Nyugat-Európába – egyes vagonjain a „Graz” felirat volt olvasható –, ezért tömegesen rohamozták meg és szálltak fel rá, a GYSEV-szerelvény azonban Sopronba és Szombathelyre tart, csornai szétcsatolással. A rendőrök az indulás előtti utolsó 10-15 percben már senkit nem engedtek közel a vonathoz, csak leszállni lehetett. A vonaton lényegében csak menekültek és rendőrök utaznak.


Egy másik, szintén Győr felé induló vonatra is felszálltak a rendőrök, és ellenőrzik, van-e rajta menekült. Tudósítónk már végigjárta a vonatot, kiderült, hogy nincs. Ezt a vonatot is elengedték.

Az MTI beszámolója szerint a Keleti pályaudvar csarnokában egy másik peronon kisebb dulakodás alakult ki mintegy 20 migráns között, de a rendőrök másodpercek alatt helyreállították a rendet.

A migránsokat csütörtök reggel engedték be a Keleti pályaudvarra, miután szerda este még nagy erőkkel vonult fel a rendőrség, és úgy tűnt, hogy el fogják szállítani a menekülteket. A MÁV reggel közölte, hogy bizonytalan ideig nem indít vonatokat Budapestről Nyugat-Európába.