Negyvenezer utazási kedvezményt nullázott le a Volán

Fotó: Jászai Csaba / Jászai Csaba

-

Eddig ingyen utazhatott a BKV 12 ezer dolgozója – és családtagjaik – a főváros határát átlépő buszjáratokon. A Volánbusz novembertől az összes agglomerációs járatot átvette a BKV-tól, és kifizetteti az utat a városhatártól. Két éven át nem volt bajuk a kedvezménnyel.


A BKV szakszervezeteit az intézkedésről előzetesen senki nem tájékoztatta, erről semmilyen egyeztetés nem volt

– mondta a VS.hu-nak Gulyás Attila. A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a BKV elnök-vezérigazgatójának, Bolla Tibornak a november 4-én kiadott dolgozói tájékoztatójából arra következtet, hogy a vállalat vezetését is váratlanul érte a Volán lépése.


Elvárjuk, hogy azonnal állítsák vissza az utazási igazolványok korábbi érvényességi körét, és kövessék meg a dolgozókat!

Vége a szép időknek

„Példátlan, hogy pont azokkal teszik ezt, akik mozgásban tartják a várost!” – nyomatékosította követelését a BKV reprezentatív érdekvédelmi szervezetének vezetője.


A BKV nem kapott előzetes értesítést arról, hogy a Volánbusz járatain novembertől a BKV-dolgozóinak fizetni kell az utazásért. Meglepte őket, amikor a Volán-sofőrök közölték a vezetőfülkében, nem vehetik figyelembe BKV-s utazási igazolványukat.

Eddig az érvényes volt Budapesten kívül is, egészen a viszonylat végállomásig. Nem csak a BKV, a Volánbusz járatain is: ugyanis a Volán már 2014 őszétől üzemelteti az összes, korábban a BKV által ellátott 52 elővárosi vonalat. Eddig a Volánnak nem volt baja a BKV-kedvezményekkel. Novembertől viszont változott a helyzet, a főváros helyett az állam pótolja ki e járatok költségét.Észrevétlen államosítás

Elég sok embert érint a korlátozás. A BKV-nál alapból jár mindenkinek az ingyenes bérlet, ez 11-12 ezer ember. Két családtagjuknak is biztosítja a vállalat, ami további 24 ezer fő, és kapják még a BKV nyugállományú dolgozói.

Egy közepes város lakosságáról lehet szó, 40 ezer emberről. Persze nem mindegyikük veszi igénybe, és nem mindennap – BKV-s forrásaink szerint nem túlzás úgy számítani, hogy 10 ezer ember pénztárcájára biztosan kihat az intézkedés.

A Volánbusz felügyeletét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium látja el. Megkerestük a tárcát, még nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Bolla Tibor pénteken azonnali intézkedést ígért kollégáinak. Addig is azt ajánlja, amikor munkába járás miatt vennék igénybe a kedvezményt, kérjenek számlát a sofőrtől, a viteldíj 86 százalékát meg fogja téríteni a BKV.

Tarlós István főpolgármester januárban arról beszélt, észrevétlenül veszi majd át az állam az elővárosi közlekedés működtetését. Ugyanerre utalt a BKV vezére is a dolgozóknak küldött levelében: a járatok kiszervezésével kapcsolatos egyik elvárás az volt, hogy se az utasok, se a munkavállalók érdekei ne sérüljenek.