Ne öljétek meg az állatainkat! - könyörög a tbiliszi zoo igazgatója

Fotó: MTI/AP / Beszo Gulasvili

-

"Shumbánk már nincs többé." Az oroszlánt a fején találták el. Duplán pusztított az özönvízszerű esőzés a grúz fővárosban.


Még mindig kószálnak vadállatok Tbiliszi utcáin, miután vasárnap reggelre a lezúduló esőtől folyóvá duzzadt és kiöntött a grúz fővárost átszelő patak, amely elöntötte az állatkertet is, és vadállatok, köztük oroszlán, tigris és krokodil szabadult ki a ketrecekből. Az árvízben 12 ember meghalt.

Az állatkert igazgatója azzal a felhívással fordult a nyilvánossághoz, hogy hacsak nem elkerülhetetlen, akkor ne öljék meg az utcákon barangoló állatokat. „Abban az esetben, ha a vadállat emberre támad, természetesen érthető a likvidálás. De sok esetről tudok, amikor nem volt szükségszerű az öldöklés. Csupán valaki visszaélt a hatalmával" - nyilatkozta újságíróknak Zurab Gurielidze.Az állatkert megerősítette, hogy egy fiatal fehér oroszlánt holtan találtak. „Shumbánk nincs többé. Fején találták el" - közölték.Több tigris és oroszlán már biztosan meghalt, hivatalosan meg nem erősített jelentések szerint a segélymunkások látták, amint a rendőrök golyózáport zúdítottak állatokra. Az állatvédők egy petíciót is kibocsátottak, amelyben követelik, hogy a kormány vizsgálja ki és határozzák meg, melyek a jogos fegyverhasználat esetei.

A grúz kormányfő, Irakli Garibashvili azt tanácsolta a tbiliszieknek, hogy maradjanak otthon, amíg meg nem találják az összes állatot. Több mint 30 vad tűnt el, köztük egy víziló, hét medve, hat-hat oroszlán, illetve tigris és jaguár, 13 farkas, valamint egy alligátor, amelyet már megtaláltak, éppen úszkált a Hősök tere közelében, Tbilisziben.