Ne csodálkozzanak a dél-pestiek, ha új buszokat látnak

Fotó: MTI/Kovács Attila / MTI/Kovács Attila

-

Alacsonypadlós, környezetbarát motorral felszerelt járműveket vett a főváros, összesen 195-öt.


Májustól jövő tavaszig 195 új, klimatizált, alacsonypadlós, környezetbarát motorral felszerelt autóbusz érkezik Budapestre. A járművek közül 25 MAN Lion’s City A21 busz már májusban forgalomba állt, 25 csuklós Mercedes-Benz Conecto G busz pedig június 1-jén fog.

A Fővárosi Önkormányzat közleményéből kiderül, hogy idén novemberig 150 busz áll forgalomba a fővárosban, 2016-ban pedig újabb 45.

Ezzel 2016 közepére a budapesti autóbuszvonalakon közlekedő buszok nagyjából 70 százaléka alacsonypadlós lesz, ami nagy segítség a kerekes székkel közlekedőknek, a babakocsisoknak, az idős utasoknak és a mozgásukban korlátozottaknak.

A most forgalomba álló buszokat olyan biztonsági rendszerrel látták el, amely megakadályozza, hogy az utast vagy annak táskáját, kabátját odacsukja a záródó ajtó. A buszok minden oldalán látható lesz a járatszám, belül modern, nagy felbontású TFT monitorok segítik az utastájékoztatást. A végállomáson várakozó járművek ajtaja automatikusan visszacsukódik, ha nincs le- vagy felszálló utas. Az autóbusz ezért télen nem hűl ki, nyáron pedig nem melegszik fel - olvasható a közleményben.

A járművek üzemeltetését a VT-ARRIVA Kft. végzi Budapest déli kerületeiben.

Az autóbuszok a Mercedes-Benz jól ismert típusai, számos városban közlekednek.