Naponta vannak összecsapások az ukrajnai frontokon

Fotó: AFP / GENYA SAVILOV

-

A húsvéti időszak viszonylagos nyugalma után ismét lövik egymást a szakadárok és a kormánycsapatok.


Továbbra is feszült a helyzet a kelet-ukrajnai frontokon. Egy nap alatt 2 katona elesett, 4 pedig megsebesült a szakadárok támadásaiban. A kijevi parancsnokság szerint 3 nap alatt 4 katona halt meg, 9 megsebesült a fronton. Egy nap alatt összesen 54-szer nyitottak tüzet a szakadárok az ukrán állásokra, a harcok kiterjedtek a frontvonal teljes hosszára. A szakadárok 120, illetve 122 milliméter kaliberű, a minszki megállapodások által tiltott aknavetőket is bevetettek. A frontvonal déli szakaszán, az Azovi-tengerpartnál Krasznohorivka és Novotrojicke térségét lőtték nehéztüzérséggel az orosz és szakadár fegyveres csapatok.

A frontvonal középső, Donyecki szakaszán továbbra is feszült a helyzet a szakadár megszállás alatt lévő megyeszékhely közelében lévő Avgyijivkánál, ahol nehéztüzérségi fegyvereket vetettek be a szakadárok.

Északon, Luhanszk térségében is felerősödtek a harci tevékenységek. 100 milliméteresnél nagyobb tüzérségi fegyverekkel nyitottak tüzet a szakadár erők Novotoskivszke, Krimszke és Novoalekszandrivka térségében.

A donyecki szakadárok parancsnoksága azzal vádolta az ukrán erőket, hogy az elmúlt napban 43-szor sértették meg a tűzszünetet. A luhanszki szakadárok szerint fegyvereseikre hatszor nyitott tüzet a hadsereg az elmúlt napban.

Legutóbb április 1-jén léptetett életbe fegyvernyugvást a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére életre hívott, Kjiev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló minszki összekötőcsoport. A húsvéti ünnepek alatti viszonylagos nyugalom után azonban az elmúlt két hétben ismét heves harcok voltak a frontokon, és a felek egymást vádolják a tűzszünet megsértésével.

Az Oroszország által elcsatolt Krím félsziget északi határán Ukrajna gátat épített, és teljesen elzárta a vízellátástól. A félszigetnek nincs elegendő ivóvízforrása, Ukrajna a szomszédos Herszon megyéből látta el vízzel. A Krím és Herszon megye közötti közigazgatási határnál a herszoni gazdák eddig homokzsákokkal akadályozták, hogy a közeli tározóból a víz kiáradjon a félszigetre, mert féltették földjeiket a kiszáradástól. Mostanra Kijev vezetés megépíttette a betongátat, amellyel teljesen elzárhatja a víz útját a Krímbe, ugyanakkor ha a félsziget visszakerülne ukrán fennhatóság alá, a gáton keresztül ismét képesek lesznek ellátni édesvízzel a területet.