Nagyon megfenyegette Putyint 41 szíriai felkelőcsoport

Fotó: AFP / ANWAR AMRO

-

Oroszország és Irán ellen harcoló koalíció létrehozására hívta fel a közel-keleti országokat, valamint a Szíriában állomásozó orosz "megszálló" erőkkel szembeni ellentámadásokat ígért hétfőn kiadott közös közleményében több tucatnyi szíriai felkelőcsoport. Az Iszlám Állam és az al-Kaida szíriai szárnya nincs köztük.


A 41, eddig gyakran egymással is konfliktusba kerülő fegyveres szervezet által aláírt közlemény úgy fogalmaz, a közel-keleti országoknak koalícióra kell lépniük "a Szíriát megszálló" és civileket támadó "orosz-iráni szövetség ellen". A közlemény azt nem nevezi meg, hogy melyik állam a felszólítás címzettje, bár Törökország, Szaúd-Arábia és Katar eddig is nyíltan támogatta a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló lázadókat.

A felkelők bírálták Moszkva "nyilvánvaló katonai agresszióját Szíriában", és azzal vádolták az orosz erőket, hogy azok "közvetlenül célba vették a polgári lakosságot, ami az Oroszország által múltbéli háborúi során alkalmazott felperzselt föld taktikájára emlékeztet minket".


Minden szíriai forradalmi fegyveres csoportnak meg kell értenie, hogy egy agresszor visszaveréséért állunk háborúban (...) Minden megszálló erő legitim célpontnak számít

- áll a lázadók üzenetében. Szerintük Oroszország azért szállt be a szíriai konfliktusba, mert Aszad elnök erői "megsemmisítő vereség" szélén álltak.

A közlemény aláírói között szerepel az Ahrar as-Sam ultrakonzervatív iszlamista milícia, de nincs köztük az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnya, az an-Nuszra Front, amely több helyen együttműködik az Ahrah as-Sammal. (Az an-Nuszra Front egyébként már korábban kikelt az orosz fellépés ellen, az üzente, hogy Szíria a hódítók sírja lesz). Több további jelentős lázadócsoport, így a Levantei Front és az Iszlám Hadsereg, a mérsékelt felkelők ernyőszervezetének tartott – Lavrov orosz külügyminiszter által fantomszervezetnek titulált – Szíriai Szabad Hadsereg, valamint az Egyesült Államok által támogatott 101. Hadosztály és Tadzsammu al-Ezza is nevét adta a felhíváshoz.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ugyanakkor nincs a közleményt kiadó csoportok között, mivel azt mindegyik más szíriai fegyveres szervezet ellenségének tekinti.

Oroszország szeptember 30-án indított légi hadjáratot Szíriában, és azt állítja, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet, illetve más terrorcsoportok állásait támadja. A Nyugat, illetve Rijád és Ankara is azzal vádolja Moszkvát, hogy harci gépei jórészt a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló, általuk támogatott lázadókat veszik célba, és ezzel tovább súlyosbítja a szíriai válságot.