Nagybaracska és Algyő sem akar migránstábort a közelben

-

A nagybaracskai polgármester a község honlapján rendkívüli tájékoztatót tett közzé, miszerint őt hivatalosan senki sem kereste, kormánydöntésről sem tud. Hasonlóképp nyilatkozott a másik érintett, Algyő vezetője.


Bögi István András nagybaracskai polgármester szabadságát is megszakította, amikor meghallotta a Napi Gazdaság értesülését arról, hogy Nagybaracska és Nagyfa közelébe tervezi a kormány a menekültek sátras elhelyezését. Első dolga volt rendkívüli közleményt kitenni a falu honlapjára arról, hogy senki ne kezelje tényként ezt az információt:
A független polgármester a Blikknek elmondta, nem is tud több ezer ember elhelyezésére alkalmas területet a környéken, mert ami állami terület van itt a környéken, az mind jó minőségű szántóföld, érvényes bérleti jogviszonyban művelik gazdálkodók. A szántóföldeken azonban nem lehet sátortábort csinálni – vélte Bögi –, mert embereket elhelyezni csak csatornázott, ivóvízzel ellátott területen lehet.


Nagyfán is idegesek

Algyő – melynek egyik külterülete Nagyfa – polgármestere sem örül a sátortábor állítólagos tervének, amelyről hivatalosan ő sem tud semmit, noha érdeklődött a bevándorlási hivatalnál is. Molnár Áron minderről a Hír Tv-nek nyilatkozott. Az már korábban is felmerült – de szintén csak a sajtóban –, hogy a nagyfai ideiglenes menekülttábort állandó befogadóállomássá alakítanák, Algyő ezt sem támogatja, Molnár Áron közölte, ők már ideiglenes tábort is ellenezték, mert szerintük olyan veszélyforrást jelent Algyőre, amelyre semmi szükség, bár a menekültek jelenleg csak 1-2 napot töltenek a határsértők, így nem érzékelik a jelenlétüket a település lakói.