Nagy hatótávolságú rakéták nélkül zajlott az észak-koreai parádé

Fotó: AFP / ED JONES

-

Kim Dzsong Un megnézte az eseményt, de nem tartott beszédet.


Észak-Korea idén is megtartotta a katonai díszszemlét az ország alapításának évfordulóján. A 70. évfordulón azonban nem vonultattak fel nagy hatótávolságú rakétát.

Az idei díszszemle jelmondatai a gazdaságfejlesztésről, a békéről és a két Korea egyesítésének távlati céljáról szóltak. Az évfordulóhoz kötődően az utóbbi két évben nukleáris kísérletet is végrehajtottak, most ez is elmaradt. Phenjan állítása szerint erre nem is lett volna képes, mert májusban felszámolta egyetlen kísérleti telepét. Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor is megtekintette a vasárnapi szemlét – a kínai elnök küldöttjének társaságában –, de nem tartott beszédet.

Unnak történelmi találkozója volt Donald Trump amerikai elnökkel, és az idén már kétszer találkozott Mun Dzse In dél-koreai elnökkel. Mindkét találkozón azt mondta, elkötelezett a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése mellett. Kim szeptember 18. és 20. között harmadszor is találkozik Munnal, ezúttal már Phenjanban, nem pedig a közös határfaluban, Panmindzsonban.