Nagy a baj a dél-koreai kórházakban

Fotó: AFP / WON DAI-YEON

-

Maga az egészségügyi miniszter kért bocsánatot, amiért nem kezelték megfelelően a MERS-vírus okozta járványt.


Tizenöt dél-koreai fertőződött meg MERS-vírussal, a dél-koreai egészségügyi hatóságok szerint a fertőzés terjedésének megállításában kulcsfontosságú lesz a következő néhány nap.

A fertőzés feltehetőleg egy 68 éves férfitól ered, akinél május 20-án, két héttel azután állapították meg azt, hogy visszatért egy közel-keleti útjáról. Az út során két napot töltött Szaúd-Arábiában, ahol a legelterjedtebb a betegség.

A szóban forgó további 14 személy vagy hozzátartozója, vagy kapcsolatba került a férfival a kórházban. Rajtuk kívül megvizsgálnak több mint száz olyan embert, aki vele utazott ugyanazon a repülőgépen, vagy egyéb módon került vele kapcsolatba. Százhuszonkilenc személyt már karanténba helyeztek.

Pénteken jelentette a kínai média, hogy MERS-vírust diagnosztizáltak egy 44 éves dél-koreai férfinál, és a déli Kuangtung tartomány Hujcsou településén karanténba zárták. További 38 embert, akikkel az illető közelebbi érintkezésbe került, megfigyelés alatt tartanak.

A Middle East Respiratory Syndrome (MERS) koronavírus köhögéssel, lázzal, légzési nehézségekkel járó légúti megbetegedést okoz és vírusos tüdőgyulladást idézhet elő. A betegek halálozási aránya az eddigi tapasztalatok alapján magas, a betegség ellen nincs vakcina. Az Egészségügyi Világszervezet napokban közölt adatai szerint a MERS 2012. évi feltűnése óta 1139 esetet regisztráltak, közülük 431 volt végzetes.