MSZP: kárpótolja a kormány a rokkantsági ellátást kapókat!

Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

-

Az Alkotmánybíróság döntött a hat évvel ezelőtti ellátáscsökkentésekről.


Az MSZP azonnali intézkedéseket és kárpótlást sürget a rokkantsági ellátást kapóknak az Alkotmánybíróság (Ab) pénteki határozata alapján.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke pénteki sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy az Ab kimondta: a rokkantsági ellátások felülvizsgálatakor érdemben kell vizsgálni a rokkant állapotának megváltozását, és az Országgyűlésnek 2019. március 31-ig eleget kell tennie ezzel összefüggő jogalkotói feladatának.

Az ellenzéki politikus a döntést úgy értékelte, "az Alkotmánybíróság a népnek adott igazat az elnyomó hatalommal szemben".

Elmondta, hogy az Ab által kifogásolt rendelkezések 186 ezer embert érintettek, a kormány annak révén emberek tízezreitől vette el az ellátást vagy csökkentette annak összegét. Szerinte a törvénymódosítás emberek tucatjait hajszolta öngyilkosságba.

Korózs Lajos közölte, követelik, hogy a kormány azonnal alkossa meg azokat a szabályokat, amelyek elégtételt adnak a megalázott embereknek.

„Ez a könyörtelen, elnyomó hatalom, amely itt ül a nyakunkon, azonnal alakítsa át a költségvetést” - mondta. Hozzátette: hozzák meg azokat az intézkedéseket, amelyek kárpótolják az érintetteket, illetve azok családját.

Az ellenzéki politikus azt mondta, ha a kormánypártok nem nyújtják be az Országgyűlésnek jövő hét elejéig a szükséges jogszabály-változtatásokat, akkor az MSZP beterjeszti azokat.