Moszkva visszautasította a londoni ultimátumot

Fotó: MTI/EPA / Szergej Csirikov

-

Londonnak tudnia kell, hogy a szankciófenyegetések nem maradhatnak válasz nélkül – közölte az orosz külügyminisztérium. Moszkva kész blokkolni a brit médiát.


Az orosz külügyminisztérium bekérette a brit nagykövetet, Laurie Bristow-t, akinek Vlagyimir Tyitov miniszterhelyettes tiltakozó jegyzéket nyújtott át, és közölte: Moszkva mindaddig nem válaszol a brit ultimátumra, amíg nem kap mintát abból a vegyszerből, amellyel Szergej Szkripalt és a lányát megmérgezték, és amíg Nagy-Britannia nem kezd a vegyi fegyverek betiltásáról szóló egyezménnyel összhangban cselekedni. A nemzetközi szerződés közösen lefolytatott vizsgálatot feltételez, amelyre Moszkva készen áll.

Tyitov azt mondta, hogy a brit fellépés "nyíltan provokatív jellegű", és hogy Oroszországnak nem volt része a március 4-én Salisbury-i incidensben.

Boris Johnson külügyminiszter kedd estig kért választ Moszkvától a brit állításra, hogy Oroszország állhat a mérgezés mögött. Theresa May miniszterelnök szerint szerdán tekintik át az orosz kormány válaszát, de ha az nem lesz hiteles, akkor azt a következtetést vonják le, hogy Moszkva törvénysértő módon erőt alkalmazott az Egyesült Királyság ellen.

Bristow szerint London továbbra is magyarázatot vár Moszkvától arra, hogy hogyan jutott el az ideggáz a mérgezés helyszínére.

Marija Zaharova külügyi szóvivő azt mondta, a brit média nem működik majd Oroszországban, ha a Szkripal-ügy miatt bezáratják az orosz állami RT tévét. A brit távközlési hatóság, az Ofcom azt közölte, felülvizsgálhatja az RT nagy-britanniai működési engedélyét.

Zaharova azt mondta: senki sem adhat Oroszországnak 24 órás ultimátumokat, különösen Vlagyimir Putyin évértékelő beszéde után – akkor az orosz elnök bejelentette, hogy új, legyőzhetetlen fegyverek fejlesztettek ki.

Vjacseszlav Vologyin, a parlament alsóházának elnöke úgy vélekedett, hogy a Szkripal-ügy "a legcinikusabb formában történő" beavatkozási kísérlet a vasárnapi elnökválasztásba, mert Oroszország nemzetközi lejáratása a célja. Valentyina Matvijenko, a felsőház elnöke szerint az igazolatlan vádakkal London nyomást kíván gyakorolni a nyomozásra és az orosz választásra.

Nyikolaj Kovaljov parlamenti képviselő, az FSZB azt mondta, hogy a volt Szovjetunióban kifejlesztett, a szerves foszfor alapú idegmérgek kategóriájához tartozó Novicsok hatóanyagcsoport összetevőit a Szovjetunió bármelyik volt köztársaságának területén tárolhatták. Mint mondta, nem kizárható az ukrán nyom sem. Szerinte Szkripal megmérgezéséből Oroszországnak csak kára, Nagy-Britanniának, az USA-nak és Ukrajnának viszont haszna származott.