Moszkva és Ankara egymást sározza Szíria miatt

Forrás: AFP / AHMED DEEB

-

Törökország etnikai tisztogatással vádolja az orosz-szír koalíciót. Moszkva szerint viszont a törökök megkezdték Szíria elfoglalását.


A szíriai kormánycsapatok orosz támogatással tudatos etnikai tisztogatást folytatnak az észak-szíriai Aleppóban és környékén - nyilatkozta Hágában Ahmet Davutoglu. A török miniszterelnök úgy véli, csak a kormányzó rezsimet támogatókat hagyják életben Aleppo környékén.


"Minden befogadott menekülttel a szír kormány etnikai tisztogatási politikáját támogatjuk, de ennek ellenére tovább folytatjuk a menekültek fogadását" - nyilatkozta Davutoglu a soros EU-elnök Hollandia miniszterelnökével, Mark Ruttéval a menekültválságról folytatott egy napos megbeszélését követően.

Davutoglu ugyanakkor az ENSZ-et is elítélte és képmutatónak nevezte a felhívását a török határ megnyitására. "Úgy gondolom, képmutató dolog, hogy miközben egyesek azt mondják Törökországnak: «Nyisd meg a kapuidat!», azt nem mondják Oroszországnak, hogy ami sok, az sok" - nyilatkozta a török kormányfő.


Moszkva sem maradt csendben

Oroszország szintén elítélően vélekedik Törökország szíriai tevékenységét illetően. „Moszkvát nagyon aggasztja, hogy Törökország menekülttáborok létesítésének leple alatt már hozzálátott a szír területek egy részének elfoglalásához" - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak adott interjújában.

Lavrov ezzel arra utalt, hogy a török-szír határon jelenleg több tízezer, Aleppó tartományból elmenekült szíriai torlódott fel. A török hatóságok közlése szerint a szír területen, a török határon kívül létesítenek nekik táborokat.

Az orosz külügyminiszter közölte, Törökország arról szóló terve, hogy egy Iszlám Államtól mentes területet hozzon létre Szíriában, valójában azt a célt szolgálja, hogy éket verjen a kurd enklávék közé. Lavrov szerint a törököknek elfogadhatatlan az, hogy a kurd erők egyesüljenek, mert így Törökország nem tudná ellátni a szíriai fegyvereseket és nem tudna csempészárukat beszerezni.

Hozzátette, bizonyíték van arra, a török vezetés és az Iszlám Állam titkos megbeszéléseket tart arról, hogy az orosz légierő tevékenysége miatt megváltozott feltételek között hogyan folytassák tevékenységüket.

Lavrov elmondta: kétségbe vonja annak eshetőségét, hogy Törökország inváziót indítson Szíria területe ellen. Az orosz védelmi tárca korábban közölte, egy török megszállás előkészületeire utaló jeleket fedezett fel a szír-török határ több átkelőpontján. Lavrov szerint azonban az Iszlám Állam ellen harcoló Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetség, amelynek Törökország is tagja, nem hagyná, hogy egy ilyen "meggondolatlan" terv megvalósuljon.