Moszkva az élő Szkripal bemutatását követeli

Fotó: Kommersant Photo / YURI SENATOROV

-

A briteknek kémkedő orosz hírszerző és lánya a mérgezés után ismeretlen helyen tartózkodik.


Az orosz külügyi szóvivő felszólította Londont: bizonyítsa be, hogy Szergej Szkripal még életben van. Marija Zaharova a Facebookon azt írta: a briteknek ezt kellene tenniük ahelyett, hogy álhíreket terjesszenek arról, hogy a Szkripal-ügy egyik gyanúsítottja, Ruszlan Bosirov valódi neve Anatolij Csepiga és az orosz katonai hírszerzés ezredese.

"A brit sajtó ismét a ʼhelyesʼ következtetést vonta le a salisburyi történetből: ha Moszkvában napok óta senki sem mutatta be hivatalosan Csepigát, akkor az azt jelenti, hogy Bosirov maga Csepiga, vagy Csepiga maga Bosirov" – írta Zaharova. Szerinte London vádaskodásával mentegetőzésre akarja késztetni Moszkvát, hogy a rossz benyomás azután is megmaradjon, ha kiderül az igazság.

"Emlékeztetem önöket: jó lenne Csepiga előtt Szkripalt megnéznünk" – írta.

Szkripalt, a briteknek kémkedő orosz hírszerzőt és lányát márciusban mérgezték meg Salisburyben. Azóta elhagyhatták a kórházat, és ismeretlen helyen tartózkodnak. Szkripal oroszországi hozzátartozói az felvetették, hogy a volt kém talán mégsem él.

A merénylet miatt Nagy-Britannia és szövetségesei, illetve Oroszország kölcsönösen diplomatákat utasítottak ki.

London szeptemberben "Alekszandr Petrovot" és "Ruszlan Bosirovot" vádolta meg a támadással. A britek szerint a férfiak az orosz katonai hírszerzés, a GRU ügynökei, és a Novicsok szovjet idegmérget használtak. Moszkva elutasítja a vádakat.

A brit és a független orosz sajtó szerint "Bosirov" valójában Csepiga ezredes, az Oroszországi Föderáció Hőse.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint a Kremlnek nincs tudomása arról, hogy Vlagyimir Putyin kitüntetett volna egy Csepiga nevű személyt. Szerinte a gyanúsítottak azonosításával nem a sajtónak és nem a Kremlnek, hanem az orosz szakszolgálatoknak kell foglalkozniuk, ezeknek pedig lehetőséget kellene kapniuk, hogy részt vegyenek a Szkripal-ügy kivizsgálásában, és kompetens forrásokból kellene hivatalos adatokhoz jutniuk. Moszkva a kezdetektől fogva felajánlotta együttműködését Londonnak – mondta Peszkov.

Az elnöki szóvivő hétfőn azt mondta, hogy a Kreml a továbbiakban nem kívánja kommentálni a Szkripal-ügy sajtóhíreit.