Most már országos népszavazást akar a Fidesz az olimpiáról

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Az elmúlt napokban Budapest belügyének tekintette a Fidesz az olimpia megrendezését, de Bánki Erik hirtelen országos ügyet csinálna belőle.


„Azt érdemes megvitatni, hogy ez csak Budapest döntése-e. Én azt gondolom, hogy nem. Tehát, ha odáig eljutunk, hogy erről népszavazást kell kiírni, akkor azt érdemes megfontolni, hogy Magyarország egészét érintő népszavazás kell kiírni. Hiszen bár a fejlesztések jó része Budapestet érintik, mégis csak a nemzeti költségvetést terhelik bizonyos kiadások. És azt gondolom, hogy ez ügyben érdemes megkérdezni az egész ország véleményét. Akár nemzeti konzultáció, akár népszavazás formájában". – mondta hétfő este az ATV-ben Bánki Erik, fideszes országgyűlési képviselő, a parlament gazdasági bizottságának elnöke.


A kijelentés annál is furcsább, mivel épp az elmúlt napokban bontakozott ki némi belső viszály a kormányoldalon – amint arról lapunk is beszámolt. Kósa Lajos frakcióvezető kijelentette: az olimpia megrendezése Budapest ügye, a pályázat sorsáról csak a főváros dönthet. Kósa szerint: „az olimpia Budapest ügye, az olimpiát városok rendezik, nem kormány, nem parlament. A főváros írhatja ki a helyi népszavazást is. Várjuk meg, lesz-e helyi népszavazás Budapesten”. Erre reagálva Tarlós István főpolgármester mondta azt, hogy: „egyenesen arcátlanság, ahogy az olimpiarendezés ügyében Kósa Lajos Budapestre, a fővárosi önkormányzatra hárítaná a felelősséget”.

Később Kósa kijelentette: Tarlós félreértette a mondatait. Ugyanis ő nem úgy értette, hogy a kormánynak ne lenne dolga dolga az olimpiával, hanem csak azt mondta, hogy a pályázat visszavonásának „a főváros az ura".

A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén tárgyal a népszavazás kérdéséről. Több ellenzéki képviselői is azt kezdeményezi, hogy ne várják meg a leadott aláírások ellenőrzését – erre egy hónapja van a választási bizottságnak –, hanem azonnal írják ki a népszavazás időpontját.