„Most annak is össze kell nőni, ami nem tartozik össze”

-

Százezrek ünnepelték szombaton Németországban az újraegyesítés 25. évfordulóját, Joachim Gauck államfő aktualizálta a régi mondást.


Joachim Gauck államfő szerint az utóbbi 25 évben beteljesült Willy Brandt néhai kancellárnak az a jóslata, hogy összenő, ami összetartozik, de a menekültválság miatt most össze kell nőnie olyan dolgoknak is, amelyek eddig nem tartoztak össze.

A szövetségi elnök ünnepi beszédében azt mondta, a keletnémetek 1989-es békés forradalma nagy ajándék volt a nyugatnémeteknek, hiszen a német történelemben először sikerült tartós győzelemre vinni a szabadság megszerzéséért vívott küzdelmet. A nyugatnémetek ajándéka az alaptörvény, a működő demokrácia, a független igazságszolgáltatás és a társadalmi igazságosság elve alapján szervezett szociális rendszer a volt.

A közös értékek, nyelv, történelem, rokoni és baráti kapcsolatok összekötötték a két országot, ezért volt sikeres főként az egységfolyamat.


Most viszont a háborúk, elnyomó rendszerek és összeroskadó államok miatt Európába, és különösen Németországba érkező menekültek révén ismét feladat a belső egység megteremtése

- mondta Joachim Gauck ünnepi beszédében, amelynek jelentős része a menekültválságról szólt.


Az államfő egyebek között hangsúlyozta:


nem öntelten, de azért öntudatosan az újonnan érkezettek tudomására kell hozni, hogy milyen alapértékekre épül a társadalmi rend Németországban.


A németekre 1990 után ismét olyan feladat vár, amelynek elvégzése több nemzedéknek ad munkát. „Időre van szükség, hogy az újonnan érkezettek hozzászokjanak egy társadalmi rendhez, amely miatt nem ritkán konfliktusba kerülnek hagyományos normáikkal. Ahhoz is idő kell, hogy a régi és az új polgárok vállalják a felelősséget egy államért, amelyet közösen a sajátjuknak éreznek” - hangsúlyozta Joachim Gauck.

Egy „nyitott társadalomban” nem az „etnikai homogenitás” a döntő, hanem a közös értékrend, és „nem az számít, hogy ki honnan származik, hanem hogy merre tart és milyen politikai rendszert vall a magáénak” - tette hozzá a német államfő az állami megemlékezésen.Az egység helyreállításának 25. évfordulójára szervezett háromnapos ünnepségsorozat pénteken kezdődött. A nemzeti ünnep alkalmából a törvényhozás alsóháza, a Bundestag határozatot fogadott el arról, hogy emlékművet kell állítani a kommunizmus áldozatainak tiszteletére.