Morgolódás hallatszik a Fidesz egyik szövetségesénél

-

Meglepő helyről kapott kritikát a kormánypárt: egy régi szövetségese és képviselője, a kisgazda Turi-Kovács Béla beszélt arról, hogy a szövetség mára formálissá vált, nem köszönték meg nekik a segítséget, és még a nemzeti parkok földügyében sem ért egyet a kormánnyal.


Fenn kívánják tartani a kisgazdák a Fidesszel a szövetségi rendszert, de hangsúlyozzák: e kapcsolat nem lehet egyoldalú – mondta Turi-Kovács Béla fideszes parlamenti képviselő, a Kisgazda Polgári Egyesület (KPE) elnöke szombaton, az egyesület közgyűlésének szünetében tartott sajtótájékoztatón. Turi-Kovács – aki a 2014-es alakuló ülésen az Országgyűlés korelnöke volt – úgy látja: a Fidesszel kialakított politikai kapcsolatrendszerük a 2010-es választások után nagyrészt formálissá vált.

A Fidesz-frakcióban politizáló Turi-Kovács Béla azt mondta: a választásokon, így az időköziken is a KPE szervezetei teljes erővel támogatták a Fidesz-jelölteket, mégpedig abszolút sikeresen, mert ott, ahol a KPE tagsága végezte a szervezést, toborzást a választásra, ott a Fidesz „még a mostani rossz szériában is sikert tudott elérni”. Ahol viszont „tájidegen emberek” igyekeztek mozgósítani, ott ez többnyire sikertelen volt – mondta. A februári veszprémi időközi választás után viszont állítólag olyan jelzéseket kapott, hogy elfelejtették megköszönni a KPE-seknek a munkát, amit rendkívül sajnálatosnak tart. A politikus sérelmezte azt is, hogy a Fidesz választási plakátjain nem szerepelt a kisgazdák logója.

A sajtótájékoztatón kérdezték Turi-Kovács Bélát az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosítási javaslatról, amelynek zárószavazását kedden elhalasztotta a parlament, miután nem volt meg a szükséges kétharmados többség. A képviselő azt mondta: aggályosnak tartja az indítványt, amelyet a frakciófegyelem miatt szavazott meg. Szerinte a nemzeti parkok nemzeti kincsek, ezért „idegennek” tart minden olyan korlátozást, amely esetükben a természetvédelmi értékekkel szemben üzleti vagy más alapra helyezi át a rendelkezési jogot. A termőföld egységes kezelése fontos szempont, de garanciák kellenek, hogy a nemzeti parkok szakmai lehetőségei ne csorbuljanak.