Mit esznek a fiatal nők ezen az ősz halántékú szocialistán?

Fotó: NurPhoto / Emily Molli

-

Ki gondolta volna, hogy a történelmi pillanatban, amikor egy nő végre nem first ladyként, hanem elnökként is beteheti a lábát a Fehér Házba, fiatal nők tömegei állnak oda az ellenfele mellé, aki történetesen még férfi is?


Hogy miért imádják ennyire Bernie Sanderst a fiatal nők? Mert ők csak a fiúk után mennek, a fiúk meg Sanders után. Ennek a mostanában sokat idézett megállapításnak határozottan szexista színezete van, az pedig még pikánsabbá teszi, hogy a feminizmus egyik legelismertebb ikonjának, Gloria Steinemnek a szájából hangzott el. Egész pontosan az HBO egyik beszélgetős műsorában, ebben a kontextusban:

„A nők inkább támogatják Clintont, mint a férfiak. A férfiak idővel konzervatívabbak lesznek, mert ahogy öregszenek, egyre több a hatalmuk. A nők viszont radikálisabbak lesznek, mert ők viszont veszítenek a hatalomból, ahogy egyre öregebbek lesznek. Idősebb korukra ezért is lesznek sokan aktivisták. De amikor még fiatalok, csak arra gondolnak: Hol vannak a fiúk? És a fiúk Bernie-vel vannak.”Ki érti ezt?

Gloria Steinem a demokrata elnökválasztási kampány egyik nagy rejtélyére keresett magyarázatot. Nevezetesen arra, hogy – Susan Sarandon szavaival élve – a nők nem a vaginájukkal szavaznak, azaz nem sorakoztak fel megbonthatatlan alakzatban a párt első versenyképes női jelöltje mögött, hanem jó néhányan azt a radikálisnak beállított utat választják, hogy egy nővel szemben egy férfit – jelen esetben Hillary Clinton egyetlen ellenfelét, Bernie Sanderst – támogatják. Természetesen csak a női kampánystratégiai dilemma sarkításának a kedvéért egyszerűsítettük le ennyire a jelenséget, hogy egyúttal rákanyarodjunk arra a hatalmas, közösségi oldalakat megrengető felháborodásra, amely Gloria Steinem szavait követte.

„A korombeli nőkre vonatkozó nagyvonalú általánosítások legrosszabb fajtájából való Gloria Steinem kijelentése” – mondta a Millenials for Bernie Sanders mozgalom egyik vezetője, a 25 éves Moumita Ahmed, akinek különösen rosszul esett, hogy ezek a mondatok a feminista mozgalom legendás alakjának a szájából hangzottak el.


#Repost @jovanna9400 ・・・ you say you want a revolution well, you know, we all want to elect Bernie

@babesforbernie által közzétett fénykép,


A generációk közötti ellentétet tovább feszítette Clinton egy másik, nagy tiszteletnek örvendő támogatójának az üzenete. Madeleine Albright, az ország első női külügyminisztere a már-már sablonossá merevedett mondást dobta be az egyik választási gyűlésen, amikor arra figyelmeztette a hallgatóságot: „Ne feledjétek, a pokolban külön helye van azoknak a nőknek, akik nem segítik egymást.” A célközönség azonban ezt a mondatot sem vette túl jó néven, nehezen lehetett ugyanis nem úgy értelmezni, mint hogy a két feminista ikon leszúrja és nevetségessé teszi őket: a fiatal nőket a hormonjaik hajtják, és megérdemlik, hogy pokolra kerüljenek.

A közvélemény-kutatásokból kibomló helyzet az, hogy a fiatal amerikai nők jó része feministának tartja ugyan magát, de nem érzi úgy, hogy ennek szükségszerű következménye, hogy egy női jelöltre – most éppen Hillary Clintonra – szavazzon.

Steinem és Albright szavainak és a magát feministának tartó Bernie Sanders karizmatikus jelenlétének az egyik mellékterméke, hogy a demokrata előválasztásoknak sokkal központibb és sokkal izgalmasabb témája lett a feminizmus, mint azt korábban sejteni lehetett. Így most éppen a körül pörög a kampány, hogy Sanders fiatal támogatói kikérik maguknak, hogy nekik mindenáron egy női jelöltre kell szavazniuk, Clinton támogatói pedig kikérik maguknak, hogy csak azért szavaznak rá, mert nő.Visszatekintve a Clinton-kampány félresikerült mozgósítási kísérleteire, egyetlen szereplő sem lehetett büszke arra, ami elhangzott. Be is indult a kármentés. Clinton azzal próbálta magyarázni Albright szavait, hogy csak arra próbálta emlékeztetni a fiatal nőket, a harcnak még nincs vége. Steinem a Facebookon kért elnézést azért, amiért a szavait úgy lehetett értelmezni, hogy szerinte a fiatal nők nem veszik komolyan a politikát.

Steinem és Albright valószínűleg egész egyszerűen félreértette a fiatal feministákat, akiknek a jelölt neme egyáltalán nem elég ahhoz, hogy ki is érdemelje a szavazatukat. Az idősebb generáció szemszögéből paradoxonnak tűnhet, de a fiatal amerikai nők azt mondják, ők pont a feminista értékrendjük miatt nem akarnak kötelező módon Clintonra szavazni. A genderszempontok által befolyásolt szavazat náluk egészen más formában csapódik le: az ő szemükben ugyanis Bernie Sanders nagyobb feminista, mint Hillary Clinton.

Sanders pedig igyekszik ráerősíteni erre az elképzelésre, egy Las Vegas-i választási gyűlésen nemrég arról beszélt, hogy feministának tartja magát, sőt – hogy még nyilvánvalóbb legyen – Gloria Steinem sok évvel ezelőtt tiszteletbeli nőnek fogadta.Az biztos, hogy a 18 és 25 közötti korosztállyal Clinton nehezen találja a közös hangot. Az NBC News és a Survey Monkey januárban készült felmérése szerint ezeknek a fiatal nőknek a 65 százaléka Bernie Sanderst támogatja. Míg az idősebb korosztályhoz tartozó feministákat lelkesíti, hogy a történelem során először juttathatnak be egy nőt nem first ladyként a Fehér Házba, addig a fiatalokat Sanders politikai forradalma rántja magával – az ingyenes egyetem ígérete például teljes joggal tűnik vonzónak a húszas éveiket taposó választók körében. Hogy mennyire? Iowában például a 30 alatti nők 84 százaléka Sandersre szavazott.


Clinton próbál szót érteni velük

The New Hampshire cold won’t stop us! Double tap to say you're with her.

Hillary Clinton (@hillaryclinton) által közzétett fénykép,


Clinton tehát egyelőre küszködik a nőkkel, és azt a potenciált, hogy történelmet írhat, nem tudja úgy kihasználni, mint ahogyan Barack Obama mozgósította nyolc évvel ezelőtt a kisebbségeket és a fehér liberálisokat, akiket fellelkesített, hogy megválaszthatják az ország első fekete elnökét.

Pedig a legutóbbi próbálkozásával ellentétben Clinton a mostani kampányában nagy teret hagy a gendertémáknak, csakhogy Sanders hangos női támogatóit sokkal jobban leveszik a lábukról a vermonti szenátor liberális, már-már hippi nézetei – és Sanders függetlenségének a fényében fürödve sokkal jobban viszolyognak Clintonnak az olyan húzásaitól, hogy támogatást fogadott el a JP Morgan Chase-től vagy a Goldman Sachstól. És persze minél több szó esik a választásuk jogosságáról, annál makacsabbul ragaszkodnak hozzá.

„Nem leszek kevésbé feminista attól, hogy egy férfira szavazok akkor, amikor egy nő is indul. Ez azt jelenti, hogy feminista módon élek a választási jogommal” – magyarázta például öntudatosan a 22 éves Kelli Boyle.A Bernie Sanders iránti rajongás olyan méreteket öltött a fiatal lányok körében, hogy még Hillary Clinton egykori egyetemén, a Wellesley College-ban is már-már szégyenkezve állnak ki mellette páran, sok más amerikai campushoz hasonlóan ugyanis itt is az ellenfele a sztár. A Time az egyetemet körbejárva azt tapasztalta, hogy szinte tabunak számít Clintont támogatni, és azok, akik történetesen rá szavaznának, nem igazán kürtölik világgá ezt a szándékukat a közösségi oldalakon, mert ezzel már-már a kiközösítést kockáztatják – miközben a közösségi jelenlét a Sanderst támogató lányok egyik erőssége: kevés menőbb dolgot tehet ma egy fiatal amerikai nő, mint azt, hogy Sandersre szavaz, és ezt meg is mutatja. A Sanders-hívek morális felsőbbrendűsége a Time-nak a Wellesley campusán begyűjtött tapasztalataiból egyértelmű.

Sokan ugyanakkor elismerik, hogy ők nem tapasztalták meg azt a fajta nemi diszkriminációt, amelyet például Clinton, Steinem vagy Albright. Azzal tisztában vannak, hogy a nagymamájuknak, édesanyjuknak vagy a nagynénjüknek milyen sokat jelentene egy női elnök, és valójában azt is elismerik, hogy ez nekik is fontos. Legalábbis abból, amit egy Clare Salerno nevű másodéves hallgató mondott a Time-nak, az derül ki, hogy Bernie Sanders megjelenése kicsit összezavarta az ő generációját. „Egy részem néha szomorú amiatt, hogy ő is indult, mert korábban még az lelkesített, hogy Hillaryre szavazhatok.”