Mire kell a sokkoló a Parlamentben?

Fotó: AFP / ROBIN UTRECHT / AFP / ROBIN UTRECHT

-

Az Országgyűlési Őrség még soha nem használt fegyvert, arzenálját most mégis bővítették, a hivatalosan „nem halálos fegyver” kategóriájába tartozó sokkolóval. A Jobbik máris tiltakozik, pedig az ülésteremben az őrség elő sem veheti a sokkolót.


Lassan két és fél éve, hogy megalakult az önálló Országgyűlési Őrség, amelynek azóta még egyszer sem volt szüksége arra, hogy fegyvert használjon a Parlament védelmében. A jelek szerint nem is nagyon szeretne, legalábbis erre utal, hogy tavaly decemberben TASER X26 típusú elektromos sokkolókat szerzett be. A parlamenti sajtóiroda a VS.hu megkeresésére azt közölte: a nemzetközi trendet követve „a lőfegyverhasználatot megelőző újabb lehetőséget biztosítanak” az állománynak „nem halálos fegyverek”, ez esetben a sokkolók beszerzésével (bizonyos esetekben azért ezek is okozhatnak halált, erről a cikkben még szó lesz).

Ez persze nem azt jelenti, hogy az őr ezentúl simán lesokkolhatja a túl hosszan interpelláló képviselőket. Bár a Jobbik máris közleményben tiltakozott, az országgyűlési törvény világosan fogalmaz: „Az országgyűlési őr a tárgyalási rend fenntartásával kapcsolatos feladatok ellátása során kényszerítő eszközként kizárólag testi kényszert alkalmazhat.” Vagyis ha az ülésteremben kellene rendet tenni – erre sem volt még példa az Őrség fennállása óta, még az elnöki pódiumot elfoglaló jobbikos képviselők esetében sem –, legfeljebb leteperhetnék vagy kiráncigálhatnák az agresszív képviselőt.


A sokkolók nagyjából ötméteres távolságig hatásosak, két kis tű alakú lövedéket mélyesztenek be az áldozat bőre alá, amely két dróton keresztül 50 ezer voltos feszültségű áramot vezet a testbe. A vastag ruházat sem véd meg a sokkhatástól, ha netán nem akadna be a bőrbe a lövedék, akkor a ruhán keresztül üt.


Alapesetben öt másodpercig tart a sokkhatás, de az elsütő gomb többszöri lenyomásával ez hosszabbítható.

A készülék elektromos stimulálással megzavarja azokat a jeleket, amelyeket az agy küld a mozgatóidegeknek, így az áldozat rövid időre elveszti az irányítást a saját teste felett.


Így hat a sokkoló egy önkéntes tesztalanyra:


Mint hétfő reggel a Blikk információjára hivatkozva megírtuk, tízmillió forintért vett sokkolókat az Országgyűlés. Egy ilyen eszköz nagyjából 270 ezer forintba kerül, lapunkat ugyanakkor arról tájékoztatta a parlamenti sajtóiroda, hogy a beszerzés része az eszköz, a hozzátartozó cserélhető fej és az állomány kiképzése is. Az új eszközöket még nem használják, jelenleg az állományt képzik ki, hogy ne forduljon elő olyan eset, mint két éve, amikor egy szívbeteg férfira lőttek rá a brit rendőrök. A 23 éves Jordan Begley nem élte túl az áramütést.

Bár 2013. január 1. óta még nem volt olyan helyzet, amit testi kényszer alkalmazásával ne tudtak volna megoldani az országgyűlési őrök, a kényszerítő eszközök egész tárháza álla a rendelkezésükre, ha meg kellene védeni a Parlamentet, végső esetben pedig lőfegyvert is használhatnának.


2012. évi XXXVI. törvény 133. § (3) és (4) bekezdés

Az országgyűlési őr kényszerítő eszközként testi kényszert, bilincset, vegyi eszközt, elektromos sokkoló eszközt, rendőrbotot, útzárat, megállásra kényszerítést, lőfegyvert a Rendőrségről szóló törvényben meghatározottak szerint alkalmazhat

Az országgyűlési őr a tárgyalási rend fenntartásával kapcsolatos feladatok ellátása során kényszerítő eszközként kizárólag testi kényszert alkalmazhat.