Miniszteri biztos lesz a kirúgott BKK-vezér

Forrás: MTI Fotó: Máthé Zoltán

-

A fővárosi közgyűlés decemberben váltotta le Vitézy Dávidot, majd volt cége fel is jelentette. Az NFM-ben viszont mostantól ő felel a tömegközlekedés összehangolásáért, helyettes államtitkári bérért.


A közösségi közlekedési szolgáltató cégek, különösen a Volán társaságok működésével kapcsolatos jövőbeli lehetséges irányokat tartalmazó koncepció kidolgozására miniszteri biztossá nevezte ki Vitézy Dávidot, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) volt vezérigazgatóját Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter – az erről szóló utasítás a pénteki Hivatalos Értesítőben jelent meg.

A kinevezés február 1-jétől július 31-éig tart. A miniszteri biztos a helyettes államtitkári illetménynek megfelelő díjazásra és juttatásokra jogosult.

Feladatkörébe tartozik a közösségi közlekedési közszolgáltatások hatékonyabb összehangolása érdekében szükséges intézkedések feltérképezése. A miniszter feladatául szabta a közösségi közlekedési szolgáltatásokat ellátó köztulajdonú társaságok működésére vonatkozó jövőbeli lehetséges irányokat tartalmazó koncepció kidolgozását.

Kötelessége továbbá a közösségi közlekedési tarifarendszer egységesítése, valamint a munkavállalók közösségi közlekedéssel történő munkába járásának elősegítése érdekében történő javaslatok kidolgozása.

Vitézyt december harmadikán váltotta le a BKK éléről a Fővárosi Közgyűlés, miután több konfliktusa is volt Tarlós István főpolgármesterrel. Távozása után a cég feljelentette üzleti titok megsértése miatt, miután állítólag a cég teljes informatikai adatvagyonát magával vitte. Vitézy ezt tagadta, az ügyészség pedig elutasította a feljelentést, mivel az üzleti titok birtoklása nem bűncselekmény, csak ha azzal visszaélnek.