Mindenkinek van felmérése a vasárnapi zárva tartás mellett vagy ellen

Fotó: AFP / JOEL SAGET

-

Saját köreiben több érdek-képviseleti szervezet, sőt cég is készített felmérést. Az eredmények a nyilvánvaló érdekek alapján szórnak a zárva tartás pártján vagy ellene. A parlamenti vitában viszont Rétvári Bence KDNP-s államtitkár úgy hivatkozott egy felmérésre, mintha az az összes kereskedelmi dolgozó véleményét mutatná. Utánajártunk. Kiderült, a felmérést a CBA készítette, amely hálózat sok boltja amúgy sincs nyitva vasárnap.


Egy reprezentatív felmérésben a kereskedelmi dolgozók 87 százaléka támogatta a vasárnapi pihenőnapot, annak minden velejárójával

kereskedelem, vasárnapi nyitvatartás, nyitvatartási idő

Mitől reprezentatív egy felmérés?

A statisztikus.hu szerint ez: „Egy minta bizonyos változók mentén akkor reprezentatív, ha a mintába került elemek (emberek) ugyanolyan arányban vannak jelen, mint az alapsokaságban. Tehát egy minta csak bizonyos szempontok alapján nevezhető reprezentatívnak. Ha más szempontokat veszünk figyelembe, akkor mintánk, lehet, hogy nem reprezentatív.


Vagyis a Rétvári által emlegetett felmérés csak CBA-szinten reprezentatív, országosan akkor lehetne az, ha más láncok dolgozóit is megkérdezték volna.

- mondta a vasárnapi zárva tartás szerda késő esti vitájában Rétvári Bence KDNP-s államtitkár. Kiderült, a CBA belső felmérésére hivatkozott.

A CBA-s felmérésről sem derült ki sok, például hogy mit kérdeztek a dolgozóktól, másra is kíváncsiak voltak-e, és azokra a kérdésekre milyen válaszok érkeztek. Az államtitkárság a CBA-hoz küldött minket, választ azonban onnan sem kaptunk. A cég elnöke, Baldauf László egyébként megemlítette a mérés eredményét még november végén a Magyar Nemzetnek adott interjúban, valamint a hetekkel ezelőtti, Rétvári Bencével tartott sajtótájékoztatóján is szóba került ugyanez.

„Ismerem a felmérést, de tudok olyanról is, amely eredménye pont ennek az ellenkezője” – mondta erről Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezete a vasárnapi zárva tartásról szóló javaslat ellen van, egy másik szakszervezet, a kereskedelmi alkalmazottaké támogatná ugyan a vasárnapi pihenést, csak nem így. Olyan megoldással nem ért egyet, amely miatt kevesebbet keresnének a dolgozók, vagy amely elbocsátásokkal járna. A vasárnapi pótlékot emelné, lehetővé tenné az önkéntes vasárnapi munkavállalást.Van pár nyilvános felmérés

A Facebookon is körbefutott, az atevelemenyed.hu felmérése szerint a megkérdezettek kétharmada nem támogatja a vasárnapi zárva tartást – ez a kutatás csak a facebookozók körében, köztük is csak kor és nem szerint volt reprezentatív, és szintén jól jelzi, hogy a nem a teljes lakosságot a lehető legtöbb szempont szerint reprezentáló mintákon mindent és mindennek az ellenkezőjét is igazolni lehet.

A minisztériumi egyeztetésen részt vevő Élelmiszer-vállalkozók Versenyképességéért Egyesület 80 élelmiszer-előállító vállalkozást kérdezett meg. Ők értelemszerűen attól tartanak, a vasárnapi zárva tartás miatt visszaesik termékeik forgalmazása, emiatt csökken a bevételük. Természetesen azok aggódnak, akik legalább fele részben 400 négyzetméteresnél nagyobb boltokkal üzletelnek.

Most kiderült, aggódhatnak mások is: a Fidesz ugyanis átszabná a határt: 400 helyett 200 négyzetméter volna a nyitva tartás felső korlátja. Más szempontból viszont megengedőbb lett a Fidesz: kisebbségi tulajdonos, illetve annak családtagja is állhatna a pult mögött vasárnaponként. (Korábban, amikor próbáltunk választ kapni, miért 400 négyzetméternél húzná meg a határt a KDNP, azt a választ kaptuk például, hogy mert nagyvonalúak.)


Kirúgják a boltosokat vagy sem?

Az Országos Kereskedelmi Szövetség 20 ezer fős elbocsátástól tart; a CBA vezetője szerint nem indokoltak az elbocsátások, hiszen amúgy is hiányoznak a szakképzett dolgozók.

Sőt, miután több bolt tovább lehet nyitva, több munkatársra lehet szükség. A CBA-n kívül a Coop és a Reál is támogatta a KDNP felvetését. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László viszont a Magyar Nemzetnek azt mondta:


Sok a tisztázandó részlet, ugyanakkor nem tartjuk eltúlzottnak, hogy a döntés következtében tízezer körülire tehető azok száma, akik elveszíthetik munkájukat a kereskedelemben.


Orbánt meggyőzték - a kormány is támogatja

Orbán Viktor pár hete – a VS.hu információi szerint – átállt a zárva tartás hívei mellé, és ezt Harrach Péter KDNP-frakcióvezető kormánydöntésként értelmezte. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön azt mondta, a kormány is támogatja a vasárnapi zárva tartást. A Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal hétfőn jelentette be ugyanezt. Azzal a kiegészítéssel, hogy az eredeti KDNP-s javaslatot módosítják.

Az egyeztetések a Fidesz bejelentése ellenére folytatódtak az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a különböző érdekképviseletek között. Szerdán is volt egy. Vámos György szerint ott az volt az újdonság, hogy az idegenforgalom és az élelmiszeripar szereplői is azt mondták, káros volna számukra a vasárnapi zárva tartás. A tárgyaláson részt vevő szereplők többsége korábban nem értett egyet a felvetéssel. Az NGM olyan megoldást akar, amely mindenkinek elfogadható.

A következmények még nem ismertek. Varga Mihály csütörtökön azt mondta, miután a törvényhozás még nem fogadta el a tervezetet, „ezért egyelőre az intézkedés várható hatására vonatkozó számokat sem lehetett véglegesíteni”. Bár megjegyezte, az egyik szakszervezet szerint munkaerőhiány van a kereskedelemben.