Minden, amit tudni akar az új Kossuth térről

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

A szombati reggeli, március 15-i ünnepélyes zászlófelvonást követően bárki megnézheti a megújult Kossuth teret. Nagyobbak a terek, kevesebb a fa, még készülnek a szobrok, a mélygarázs és a kiállítások, kitiltották az autókat, gyalogosan is járható az alsó rakpart és egy medence is helyet kapott az új téren.


-


Wachsler Tamás, a tér rekonstrukcióját átfogó Steindl Imre Program igazgatója a pénteki sajtóbejáráson elmondta: a beruházás még nincs teljesen kész, de a felszíni munkálatok szinte lezárultak.


-


A Parlament épületét teljesen felújították. Minden egyes követ kivettek, elszállítottak és lemásoltak az eredeti puha mészkő helyett kemény mészkőből, így elvileg „200 évig nem kell hozzányúlni”. Hogy eredetileg miért puha mészkőből készítették, Wachsler Tamás azt felelelte: több legenda is létezik, a leginkább szalonképes szerint az időhiány miatt. Az új homlokzati díszkivilágítás nyár közepére készülhet el.


-


A legnagyobb – ha nem is a leglátványosabb – újdonság a tér északi felén épülő mélygarázs. A háromszintes építmény a tervek szerint április közepére készül el és 591 autónak, 10 motornak és 30 kerékpárnak lesz benne hely. A mélygarázs fölötti területet négy méternyi földdel töltötték fel, hogy a föld vastagsága ne akadályozza a fölé ültetett fák növekedését.


-


A mélygarázs legfelső szintjén kap helyet a látogatóközpont, kávézóval és nyilvános mosdóval. Ez sincs még kész, áprilisban adhatják át.


-


Az árvíztől kettős védelmi vonal védi a mélygarázst és a látogatóközpontot. A külső egy pár perc alatt becsukható fémkapu, amely Wachsler szavai szerint azt is kibírja, ha a tavalyi rekordárvíz télen, jégzajlás idején érkezik és egy hajó is neki ütközik. A második védelmi vonal egy néhány óra alatt felépíthető mobilgát a két bejárat belső oldalán. „Biztosan nem ez az árvízi védekezés leggyengébb pontja” - fogalmazott Wachsler Tamás.


Kossuth tér felújítás után

-


Az új Kossuth téren összesen öt szoborcsoport lesz. A legészakibb – a térről eltávolított Károlyi Mihály-szobor helyén – a Tisza István-emlékmű, amelynek még csak a talapzata áll és májusra érkezhet meg. Érdekesség, hogy a háttérben látható sárga épületben van a Parlament fűtését biztosító kazán, ahonnan föld alatti csöveken megy át a melegvíz.


Kossuth tér felújítás után

-


A Kossuth-szoborcsoportnak is csak a főalakja van már készen, az együttes májusban nyerheti el végleges formáját.


Kossuth tér felújítás után

-


Az eddigi felszíni parkoló helyét térköves terület vette át. Összesen 55 ezer négyzetméter az új gránitburkolat. Jelentősen csökkent a biztonsági zóna területe is, vagyis jóval közelebb lehet majd menni a parlamenthez, mint eddig.


Kossuth tér felújítás után

-


A tér Alkotmány utcához közeli részén kapott helyet a 33 méter magas árbóc, amelyre szombat reggel ünnepélyes keretek között felvonják a 28 négyzetméteres nemzeti lobogót.


Kossuth tér felújítás után

-


A nyári melegben jelentősen felmelegszik majd a burkolat, ezért néhány helyen párásító berendezést építettek be a kövekbe. Ennek a tesztelése zajlott pénteken délelőtt. Melegebb időben elvileg nem lesz ilyen látványos a „ködösítés”.


Kossuth tér felújítás után

-


Az átalakítás során az egyik kritérium az volt, hogy autóval erőszakkal se lehessen behajtani a térre – mondta el Wachsler Tamár. Ezt a legtöbb helyen megemelt zöldszigetekkel vagy gránittömbökkel oldották meg. Az árbócnál, az Alkotmány utca felől azonban egy medencét építettek. A mindössze 6-7 centi mély vízben, a mögötte található árokból –amely az autók behajtását akadályozza – remek képeket lehet csinálni a felújított homlokzat tükröződéséről.


Kossuth tér felújítás után

-


A felújítás után összesen 23 ezer négyzetméternyi zöldfelület borítja a teret. Ebből 11 ezer 800 négyzetméter a fű, a parkosított részeken pedig 133 fát és 92 ezer cserjét ültettek. Viszont majdnem 300 fát vágtak ki. A parkosítás szintén április végére fejeződik be. A cserjék egyébként körülbelül egy méter magasra nőnek majd, így nem rontják a kilátást a Parlamentre.


Kossuth tér felújítása

-


A Rákóczi-emlékmű a Kossuth-szoborhoz hasonlóan az eredeti helyén maradt, de elszállították és csak a felújítása után került vissza a szintén rendbehozott talapzatra.


Kossuth tér felújítás után

-


A Kossuth-, illetve és a Rákóczi-szobor helyén eredetileg egy-egy szökőkút állt, amelyek a Parlament szellőzéséért is feleltek az innen induló alagutakon keresztül. Most mindkét – az elmúlt évtizedekben használaton kívüli – alagút új funkciót kap. Az északiban kap helyet a Parlament eredeti köveiből és építéstörténeti tárgyaiből készülő Kőtár, a déliben pedig az 1956-os Kossuth téri sortűzre emlékező kiállítás. Mindkettő készül még, az oda vezető lépcsőkkel együtt.


Kossuth tér felújítás után

-


A déli oldalon a Tisza-szoborhoz hasonlóan az Andrássy Gyula-szobornak is csak a talapzata van kész és májusra készül el végleges formájában.


Kossuth tér felújítás után

-


Utólag került bele a tér rekonstrukciójába az úgynevezett MTESZ-székház felújítása is. Ennek az épületnek egyelőre a kisajátítása zajlik. Wachsler becslése szerint idén a tervek elkészüléséig juthatnak el. A cél a teljes homlokzat megújítása, hogy jobban harmonizáljon a térrel. Ennek érdekében valószínűleg szerkezetig visszabontják az épületet és onnan építik újjá.


- -

Készen van már viszont a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) - vagy régi nevén a Wellisch-palota - tetőszerkezetének és homlokzatának visszaállítása az eredeti állapotra. A felszíni parkoló itt is megszűnt. Ez lesz viszont az egyetlen terület, ahová az autósok is behajthatnak. Az alsó rakpart felől fel lehet majd jönni a Garibaldi utcára és tovább a Nádor utcáig.


Kossuth tér felújítás után

-


A József Attila-szobor új helyre került: az eddigi autófeljáró elé. Közvetlenül a Dunára néz. A szobor talapzatán az író A Dunánál című versének sorai olvasható: „mintha szivemből folyt volna tova / zavaros, bölcs és nagy volt a Duna.”


- -

Újdonság, hogy szombattól körbe lehet járni a Parlamentet: megnyitják a gyalogos forgalom számára az alsó rakpart és az épület közötti korzót. Dél felől a József Attila-szobortól az északi oldalon a látogatóközpontig lehet sétálni. Itt ráadásul szinte nincs biztonsági zóna, sok helyen meg is lehet érinteni a Parlamentet.


Kossuth tér felújítás után

-


Az autóközlekedés a Garibaldi utca kivételével teljesen megszűnik. A 2-es villamos az új nyomvonalon vasárnaptól közlekedik majd, valamint bicikliút is körbevezet a téren.


Kossuth tér felújítás után

-


És mindez mennyibe került?

A tér teljes felújítására 14,5 milliárd forintos szerződést kötöttek a KÉSZ-csoporttal. Ebben benne van a mélygarázs, a kiállítások és a látogatóközpont elkészítése is. Ténylegesen a tér felszíni munkálataira 9 milliárd forintot költöttek - mondta Wachsler Tamás. Ehhez jön hozzá a KIM felújítása 1,2 milliárd forintért. Az Országgyűlés 2011 júliusában elfogadott határozatában döntött a Kossuth tér felújításáról. A tervezésről a szerződést 2012 áprilisában írták alá, ezt követte a régészeti feltárás és a mélyépítési munkálatok a tér északi részén. A felszíni munkálatok ünnepélyes alapkőletétele 2013. júliusában történt meg. Ennek keretein belül a látogatóközpont és mélygarázs alaplemezébe, a felszín alatt húsz méterrel helyeztek el egy időkapszulát a rekonstrukció dokumentációjának másolatával, valamint aznapi napilapokkal és pénzérmékkel.