Milliós fizetéseket kapnak a botrányos romaprogram vezetői

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

Tiszteletdíj helyett az EU-s pénzből finanszírozott Híd a munka világába programból oldotta meg saját képviselőinek fizetését is az Országos Roma Önkormányzat. Farkas Flórián korábbi elnök már 2013-ban nyíltan beszélt arról, hogy a legfontosabb cél, hogy főállásba helyezze képviselőtársait.


Drága, budai ingatlan, havonta közel félmillió forintért bérelt Opel Corsák, vagy munkaállomásonként nagyjából ugyanennyiért vásárolt irodabútorok okoztak felháborodást az év elején, amint elkezdtek nyilvánosságra kerülni az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) által menedzselt, ötmilliárd forint uniós pénzzel megtámogatott, hamarosan véget érő Híd a munka világába program kiadásai. Az ügyben több nyomozás is indult, de még senkit nem gyanúsítottak meg.

Az eddig gyanúsnak talált szerződések az úgynevezett dologi kiadásokról szóltak, de ha megnézzük a program részletes költségvetését, egy sor furcsaságot találhatunk a bérköltségek, illetve az igénybe vett szolgáltatások fejezetében is. Ezekből az derül ki, hogy az uniós pénzből létrehozott foglalkoztatási szövetkezet nagyon bőkezű munkáltató:

  • a projektmenedzser fizetése bruttó 1,4 millió forint,
  • a pénzügyi vezető 1,2 millió forintos havi juttatást kap,
  • a szakmai vezető fizetése pedig 1,1 millió forint (összehasonlításként: jelenleg a miniszteri fizetés havi bruttó 1,2 millió).

A költségvetésben a „Munkavállalóknak, tagoknak fizetett személyi jellegű kifizetések” sorban az áll, hogy 43 fő részére egyenként havi 316 ezer forintos juttatást adnak. Ennél is nagyobb, 317 ezres juttatás van feltüntetve – megbízási szerződés, vagy munkaerő-kölcsönzés formájában – az úgynevezett Mentor 1. kategóriába sorolt közreműködőknek megbízási díjként. A költségvetésben az áll, hogy 770 hónappal számolnak, ami alapján a projekt 22 havi futamideje alatt 35 ember kaphat ekkora juttatást.


Mi az a Híd a munka világába?

A program 2013 őszén indult, amikor az Országos Roma Önkormányzat, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és a Türr István Képző és Kutató Intézet konzorciuma ötmilliárd forint EU-s forrást nyert egy fogalkoztatási szövetkezet létrehozására és működtetésére, aminek célja a hátrányos helyzetű munkavállalók helyzetének javítása képzésekkel és munkalehetőséggel. A projektvezető ORÖ feladata volt egyebek mellett a szövetkezet létrehozásának előkészítése, az országos hálózat kialakítása, a résztvevők toborzása.

Kritikusai szerint a 2014-ig Farkas Flórián által vezetett ORÖ, majd a szövetkezet (amelynek elnöke szintén Farkas) a pénzt leginkább önmagára költötte. Elsőként az LMP-s Hadházy Ákos tett feljelentést, majd az ORÖ néhány képviselője kezdte feszegetni az önkormányzat szerintük szabálytalan gazdálkodását.

Képviselőkből mentorok

A 317 ezret kereső Mentor 1. beosztású közreműködők feladata a helyi hálózatok kiépítése és működtetése, végső soron az, hogy minél több embert vonjanak be a szövetkezet és a közreműködő szervezetek által kínált képzésekbe, nyújtsanak nekik munkalehetőséget. Alájuk vannak beosztva a Mentor 2. kategóriába sorolt közreműködők, akik a költségvetés szerint bruttó 118 ezer forintos juttatást kapnak.

A Mentor 1. munkatársaknak a költségvetés szerint 15,4 millió forintért szerveztek „összetartást”, de úgy tudjuk, ilyen rendezvény végül nem volt.Azt sem az ORÖ, sem a foglalkoztatási szövetkezet honlapján nem tüntették fel, hogy kik a fentebb említett munkavállalók, illetve a mentorok, de Lakatos Oszkár, az ORÖ egyik, Lungo Drom-színekben megválasztott képviselője, az önkormányzat gazdálkodását vizsgáló úgynevezett alternatív vizsgálóbizottság tagja azt mondta: a 47 ORÖ-képviselő közül negyvenen kaptak Mentor 1. megbízást – köztük maga Lakatos is –, a második szintre pedig a képviselők rokonai kerültek. Kerestük a foglalkoztatási szövetkezetet, hogy erősítsék meg, vagy cáfolják ezt az állítást, amint választ kapunk, természetesen közöljük.

Az mindenesetre Lakatos állítását látszik alátámasztani, hogy az ORÖ 2013 májusi közgyűlésének jegyzőkönyve szerint Farkas Flórián, az ORÖ akkori elnöke (aki jelenleg is fideszes képviselő, miniszterelnöki megbízott, illetve a foglalkoztatási szövetkezet elnöke) arról beszél: a cél az, hogy a foglalkoztatási szövetkezet pénzéből „a képviselőket megpróbáljuk felvenni főállásba”, ami már régóta fontos célkitűzésük.


Lesz a szövetkezet, ahol megvan a számunkra fontos emberek helye

– mondta Farkas. Bár nagyon kevés a nyilvánosan elérhető információ, abból a kevésből az látszik, hogy az elnök komolyan gondolta ezt: a foglalkoztatási szövetkezet igazgatósági tagjai Dobóvári Ildikó és Bence Gábor Ireneusné, akik korábban az ORÖ titkárságán dolgoztak, mint hivatalvezető, illetve gazdasági vezető.

Az Index májusban azt írta, hogy a rendőrségi házkutatások, iratlefoglalások után mindketten távoztak az önkormányzattól, de azonnal átkerültek Farkas mellé, a miniszterelnöki megbízott titkárságára. A szövetkezet felügyelőbizottságának egyik tagja Buri Edina, az ORÖ jelenlegi hivatalvezetője, egy másik tag, Gáspár Szilvia pedig az önkormányzat képviselője.

Többször kerestük Farkas Flóriánt, hogy feltegyük neki kérdéseinket, de telefonja folyamatosan ki volt kapcsolva.


Primitív támadások

A már idézett jegyzőkönyv egyik érdekessége, mikor Farkas Flórián a közelgő választásokról szólva azt mondja: „ minden négyzetméteren politika lesz, mindenki akarja majd valamilyen úton-módon a cigány szavazókat”, ezért támadásokra kell felkészülni. A roma politikus szerint a támadásoknak két iránya lesz: az egyik „felkészült, professzionális”, de ezeket majd az ORÖ „lekezeli”. A másik fajta támadás viszont „tipikus cigány, primitív” lesz, vagyis cigány vezetők próbálnak majd hatni a képviselőkre. „Ez tipikusan az a helyzet, mikor előjön a barlangjából egy-két liberális vezető, aki mindenkit utál, mindenkit szid”, és botrányt csinál egy településen. Farkas arra kérte a képviselőket, hogy ilyen esetekben ne vegyék fel a kesztyűt, ne reagáljanak, mert nem akarnak botrányt.