Milliókba került Assange védelme

Fotó: AFP / NIKLAS HALLE'N

-

Ecuador attól tart, hogy a brit rendőrség erőszakkal is benyomulhat a diplomáciai képviselet területére.


Ecuador több millió eurós megfigyelőrendszerrel óvja Julian Assange-t, a WikiLeaks alapítóját és vezetőjét londoni nagykövetségén – írja a Süddeutsche Zeitung. A lap a The Guardiannel és az ecuadori Focus magazinnal közösen tekinthetett be a titkos iratokba. Az Assange védelmét szolgáló titkosszolgálati művelet több mint öt éve tart, és havonta átlagosan 55 ezer eurót emészt fel.

A dokumentumok szerint a WikiLeaks alapítóját több veszélyforrás is fenyegeti. Az egyik a brit rendőrség, amelyről feltételezik, hogy kész egy egészségügyi vészhelyzet ürügyén is behatolni a diplomáciai képviselet területére, hogy őrizetbe vehesse Assange-t.

Az éjjel-nappali megfigyeléssel az ecuadori kormány egy európai biztonsági céget bízott meg. A művelet központjaként egy lakás szolgál a londoni diplomáciai képviselet közelében, amit havonta több mint 4000 euróért bérelnek. A költségeket az ecuadori titkosszolgálatnak elkülönített költségvetéséből fedezik.

Eucador állampolgárságot adott Assange-nak. 2012 júniusában azért keresett menedéket a nagykövetségen, mert attól félt, hogy ha kiadják Svédországnak, akkor Stockholm később kiadhatja az USA-nak. A WikiLeaks alapítóját titkos dokumentumok publikálása miatt akarják felelősségre vonni, s több évtizedes börtönbüntetés fenyegetheti.