Migrációs válságról beszél a brit és francia belügyminiszter

Fotó: MTI/EPA / YOAN VALAT

-

A brit és francia külügyminiszter is globális migrációs válságról beszél, miután az elmúlt héten több száz alkalommal próbáltak a Csalagúton keresztül Angliába jutni bevándorlók.


Gázspray-vel verték vissza a francia rohamrendőrök a csalagútba bejutni próbáló migránsokat szombat éjszaka - írja a The Independent. A Franciaországot az Egyesült Királysággal összekötő alagútba minden éjszaka megpróbálnak behatolni. A szombat éjjeli az egyik legsikeresebb próbálkozás volt, az utolsó kerítés előtt fordították vissza a menekülteket a francia rohamrendőrök. A menekültek és a rendőrök egy órán át néztek farkasszemet. Az Angliába átjutni vágyók azt skandálták, hogy "Nyissátok meg a határt" és "Nem vagyunk állatok."


Az Independent szerint vannak, akik a La Manche, a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának átúszását is megkísérlik. A kontinens és Anglia közti szállítmányozást felügyelő hivatalnokok szerint a menekültek rendszeres behatolási kísérletei egy globális migrációs krízis részeként értelmezhetők.A belügyminiszterek is megszólaltak

Franciaország, Nagy-Britannia és egész Európa globális migrációs válsággal áll szemben, amelyet hosszú távon csak az Afrikából Európába érkezők számának csökkentésével lehet megoldani - írta vasárnapi közös cikkében Theresa May brit és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.


A brit The Telegraph és a francia Journal du Dimanche lapokban megjelent cikkben a két belügyminiszter közölte: országaik prioritásként kezelik a francia Calais kikötővárosában kialakult helyzetet, és elkötelezettek a kérdés közös megoldása iránt. Egyúttal azonban leszögezték, hogy a calais-i helyzet egy tágabb, globális válság eredménye, ez utóbbit pedig nem tudja két ország megoldani.

Európa országai mindig is védelmet fognak nyújtani azoknak, akik valóban konfliktusok és üldöztetés elöl menekülnek, ugyanakkor "meg kell bontani a kapcsot a Földközi-tenger átlépése és az Európában gazdasági okokból való letelepedés között" - írta a két belügyminiszter. A cikk szerint a két ország havonta 200 olyan embert toloncolnak haza, akik nem jogosultak menekültstátusra.


Az embercsempészekre mutogat May és Cazneuve

Kézre kell keríteni azokat a bűnözőket, akik arra ösztökélnek amúgy is kiszolgáltatott embereket, hogy megtegyék az Európába tartó veszélyes utazást, a migránsok számára pedig egyértelművé kell tenni az út kockázatait, illetve a visszatoloncolás eshetőségét - áll a cikkben. Azonban végső, hosszú távú megoldást csak az Afrikából Európába tartók számának csökkenése jelenthet. "Sokan úgy tekintenek Európára, és különösen Nagy-Britanniára, mint ahol pénzügyi haszon várja őket. Nem ez a helyzet - nem arannyal vannak kikövezve az utcáink" - írták a belügyminiszterek.

May és Cazeneuve szerint segíteni kell az afrikai országokat abban, hogy olyan gazdasági és társadalmi lehetőségeket teremtsenek, amelyek maradásra bírják az embereket. Együtt kell működni az érintett országokkal az illegális migráció megfékezésében és a visszatoloncolási folyamat egyszerűsítésében. Ehhez célzottabb fejlesztési segélyekre és nagyobb befektetésekre van szükség.