Míg épül a kerítés, Orbán egy fontos iszlám országba utazik barátkozni

Fotó: AFP / BEHROUZ MEHRI

-

Miközben rengeteg menedékkérő érkezik a szíriai polgárháború elől Magyarországra, a kormány az ottani rezsimet támogató Iránnal próbálja felvenni a kapcsolatot. Orbán Viktor októberben Teheránba utazik, hogy az Irán elleni szankciók megszűnése után a magyar cégek is megrendelésekhez juthassanak.


Orbán Viktor miniszterelnök október elején Iránba, hivatalos nevén az Iráni Iszlám Köztársaságba utazik. Ezt Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője jelentette be múlt szerdán. A hír azonban teljesen elsikkadt a múlt heti menekültkrízis miatt, az újságok a Keletinél összezsúfolódó, később pedig az Ausztria felé elinduló menedékkérőkkel foglalkoztak.

Diplomáciai forrásból úgy értesültünk, a teheráni látogatást a kormány korábban nyárra tervezte, ezt végül elhalasztották. Az úttal megvárták, hogy a világ vezető országai (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) július 14-én megállapodást kössenek Iránnal atomprogramja leépítéséről. A nyugati országok cserében feloldják az Iránnal szembeni szankciókat.


Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter köszönti támogatóit az iráni nukleáris program tárgyalásai után


Az egyezmény történelmi jelentőségét az adja, hogy a közel-keleti ország szinte teljes nemzetközi elszigeteltségben élt. Irán és az Egyesült Államok között az 1980-as iráni forradalom óta nem volt diplomáciai kapcsolat. Az elszigeteltség megszűnése után hatalmas piac nyílhat meg a nyugati társaságok számára, különösen az iráni olajexportban láthatnak lehetőséget.

Laurent Fabius francia külügyminiszter még júliusban bejelentette, hogy hamarosan Teheránba látogat. A miniszter szerint a megállapodásnak köszönhetően „jelentős perspektívák” nyílnak meg a francia vállalatok előtt. Augusztus végén pedig a The Times számolt be arról, hogy Philip Hammond brit külügyminiszter is Iránba utazik egy üzletemberekből álló küldöttség élén.Úgy tűnik, a magyar diplomácia sem akar kimaradni az iráni üzletből. Szeptember 2-án Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadta az iráni külügyminiszter-helyettest. A meglehetősen rövid közlemény szerint „a felek a két ország együttműködésének bővítéséről folytattak eszmecserét”. Ekkor derült ki az is, hogy a találkozón Orbán október eleji teheráni látogatását készítették elő.

Másnap Varga Mihály is tárgyalt az iráni külügyminiszter-helyettessel. Az MTI beszámolója szerint a téma a magyar–iráni gazdasági kapcsolatok bővítése volt. A kormány abban bízik, hogy a nemzetközi egyezmény révén megnyílhat az export lehetősége a magyar vállalkozások előtt is. Az iráni politikus budapesti látogatásáról az MTI nem közölt fotót.

A témát Orbán Viktor is szóba hozta a nagykövetek előtt elmondott hétfői beszédében. A miniszterelnök azt mondta, hogy a magyarországi menekültkrízis ellenére sem fogja a kormány kritizálni az iszlámot. Szerinte az erről szóló viták megrontanák az ország viszonyát az iszlám országokkal, példaként Törökországot, az Öböl melletti országokat említette. „Szeretnénk, ha Iránnal is megtalálnánk a hangot” – mondta a miniszterelnök.A fellendülő kapcsolatok ellenére a közel-keleti ország a múlt héten kritizálta a magyar kormányt. Az AP amerikai hírügynökség szerint vasárnap az iráni elnök, Haszan Rohani találkozott Magyarország új teheráni nagykövetével. Az elnök Magyarország nevének említése nélkül úgy fogalmazott, nem minden európai ország tesz meg mindent a menekültek megsegítése érdekében. Az iráni vezetés egyébként támogatja a szíriai rezsimet, amelynek autoritárius hatalomgyakorlása miatt számtalan menekült hagyta el a polgárháború dúlta országot.

Orbán teheráni látogatásáról a kormány – információink szerint – az izraeli nagykövetséget is értesítette, feltehetően azért, mert Izrael ellenezte a nemzetközi egyezmény létrejöttét. További részleteket nem lehet tudni az útról, Havasi Bertalan megkeresésünkre mindössze annyit írt: „Az október elejére tervezett iráni látogatás szervezése még folyamatban van, türelmét kérem”.