Miért pont Panamában fut össze Putyin és Messi?

Fotó: Robert Harding Premium / Jane Sweeney

-

A Wikileaks aktáknál jóval nagyobb mennyiségű adat került most nyilvánosságra a panamai adóparadicsomban alapított, politikusokhoz, üzletemberekhez, hírességekhez és bűnözőkhöz köthető offshore cégekről. Vannak köztük Vlagyimir Putyinhoz, a kínai és az ukrán elnökhöz vagy az izlandi miniszterelnökhöz kötődő cégek, és szerepel bennük egy korábbi magyar fideszes politikus is. A töménytelen mennyiségű adatot oknyomozó újságírók nemzetközi összefogásával dolgozzák fel. Megpróbáljuk tisztázni a nagy offshore botrány legfontosabb kérdéseit.


Mik azok a Panama-ügyiratok?


Egy magát "John Doe"-nak nevező névtelen forrás egy évvel ezelőtt felvette a kapcsolatot a német Süddeutsche Zeitunggal a panamai Mossack Fonseca nevű ügyvédi iroda dokumentumainak ügyében. A Mossack Fonseca a világ egyik legnagyobb offshore cég alapító irodája. Van kirendeltsége Zürichben, London és Hongkongban is. Az 1977-ben a német Jürgen Mossack és a panamai Ramon Fonseca által alapított irodánál 1000 dollárért lehet offshore céget alapítani, és minden cégről külön mappát vezettek: ebben nemcsak cégadatok, de e-mailek, levelezések, szerződések, útlevélmásolatok is szerepelnek. A panamai ügyiratok 2,6 terabájtnyi adatot tesznek ki, ami 11,5 millió dokumentumot jelent közel 214 ezer offshore cégről. Az anyag 1977-től 2015-ig tartalmazza a Mossack Fonsecánál alapított offshore cégek adatait.

Hogy kerültek nyilvánosságra?

Az adatok titkosított csatornán kerültek a Süddeutsche Zeitunghoz. A töménytelen mennyiségű iratot az International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ - Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma) keretében 76 ország több mint 370 újságírója dolgozta fel egy év alatt. Magyarországon a Direkt36 oknyomozó portál vett részt a projektben.

Mik azok az offshore cégek?

Az offshore cégek alapítása nem törvénytelen, de ezeket a cégeket gyakran használják a törvénytelen forrásból származó pénzek eltitkolására és tisztára mosására. Az offshore cégek az alapításuk helyén nem végezhetnek gazdasági tevékenységet. Elsősorban adóoptimalizálási célból hozzák létre őket olyan országban, ahol nem kell nyereségadót fizetni. Az offshore cégek után helyben csak egyfajta átalányadót kell leróni, a külföldről származó bevételükből így több marad meg. A cégeknek lehet névleges igazgatója vagy részvényese is, azaz a tényleges hasznot zsebre tevő valódi tulajdonos személye nem deríthető ki. A cégeket létrehozó irodáknak a panamai törvények szerint nyomon kellene követniük a cégek tevékenységét és hátterét, de ezt a gyakorlatban nem teszik meg, és botrány esetén el is hárítják maguktól a felelősséget.

Kikről szerepelnek adatok a dokumentumokban?

A dokumentumok között 128 politikusra, köztük 72 volt vagy jelenlegi állami vezetőre, a világ 100 leggazdagabb emberei közül 29 milliárdosra, híres sportolókra és bűnözőkre vonatkozó adatok szerepelnek. Részletes adatok vannak olyan offshore cégekről, amelyek Vlagyimir Putyinhoz közel álló emberekhez, az izlandi kormányfő Sigmundur David Gunnlaugssonhoz és feleségéhez, Basszár el-Aszad szíriai elnök unokatestvéréhez, Petro Porosenko ukrán elnökhöz, Hszi Csin-ping kínai elnök családjához vagy David Cameron brit kormányfő apjához köthetők. Szerepelnek adatok Lionel Messire, Jackie Chanra, Pedro Damianira, a FIFA-etikai bizottságának egyik tagjára vonatkozóan is. Egy magyar politikus neve is előkerül: a korábbi fideszes képviselő és államtitkár, Horváth Zsolt neve két offshore céghez is köthető.

Mi köze Putyinnak az offshore cégekhez?

Putyin neve sehol nem található meg a dokumentumokban. Több hozzá közel álló személyé viszont igen. Több dokumentum szól például egyik legbizalmasabb barátjáról, Szergej Roldugin csellóművészről és a Putyin pénztárosának is nevezett Jurij Kovalcsukról, a szentpétervári Bank Rosszija elnökéről és többségi tulajdonosáról. A hozzájuk kötődő offshore cégek hálózatán dollármilliárdok folytak át, és ezek a cégek jelentős részvényopciókkal és befolyással rendelkeznek orosz stratégiai vállalatokban és az orosz médiában.

Mit lehet tudni a magyar szálról?

Az iratok között feltűnik az országos politikából 2014-ben kivonult Horváth Zsolt neve. A korábban fogorvosként dolgozó, kecskeméti Horváth Zsolt 1998-tól fideszes országgyűlési képviselő volt. Az első Orbán-kormány alatt rövid ideig államtitkár volt az Egészségügyi Minisztériumban, 2012-ben pedig az egészségügy átalakításáért felelős kormánybiztos. Horváth Zsolt neve két offshore cégben jelenik meg. Az egyikbe igazgatóként még aktív politikus korában, 2013-ban szállt be (Excelle Media International). A másikba politikusi pályája végén, 2014 szeptemberében lett résztulajdonos (Mayer & Collins Trading Company). A cégeknek köze lehet egy játékfejlesztéssel foglalkozó vállalkozásához, ami a 2007-ben Magyarországon feltalált Okostojás (Smart Egg) nevű játék nemzetközi befuttatására jött létre. Horváth Zsolt vagyonnyilatkozatában nem szerepelt a céges szerepvállalása. A Mayer & Collins Trading Companyba 50 ezer dollárral (kb. 14,2 millió forinttal szállt be). A Direkt36 szerint 14 éves politikai pályafutását nulla forint megtakarítással és mintegy 14 millió forintnyi tartozással fejezte be.

Mekkora leleplezés ez és ennek milyen következményei lehetnek?

Az adóoptimalizálásra használt offshore cégek létezése eddig is ismert volt. Az ezzel az eszközzel élő magánszemélyek és vállalkozások ügyeskedése a törvényes határok között részben érthető, de a másik oldalon súlyos kérdéseket vet fel. Komoly jövedelemre tesznek szert, ami után saját országukban nem fizetnek adót. Még komolyabb kérdés, hogy a valódi tulajdonos személyét rejtve hagyó offshore cégek mögött milyen bűncselekményekből származó vagy bűncselekményekre fordított pénzek állnak, és ezek milyen módon mozgathatják egyes országok politikáját vagy a világpolitikát. Ezen keresztül finanszírozzák magukat például terrorszervezetek, és a mostani iratok tanúsága szerint így biztosíthatnak maguknak a demokráciát is torzító politikai befolyást vagy akár korrupcióból származó személyes vagyonokat állami vezetők is. Az iratok publikálása arra biztosan jó lesz, hogy vezető politikusoknak most magyarázatot kell adniuk nagyon kényes kérdésekre.