Miért hívta fel az amerikai külügy Szijjártót?

Fotó: AFP PHOTO / Saul LOEB / AFP PHOTO / Saul LOEB

-

Mert csalódottak a Goodfriendet ért, szerintük jogtalan támadások miatt.


„Csalódottak vagyunk az ügyvivőnket ért jogtalan támadás miatt. Ha a perről szóló beszámolók igazak, akkor még inkább csalódottak vagyunk, hogy egy amerikai diplomatával ilyen módon bánnak. Nuland külügyi államtitkár azért hívta fel Szijjártó külügyminisztert, hogy tiltakozzon ezen intézkedések ellen” – ezt a választ kapta a Népszabadság az amerikai külügytől.

Victoria Nuland, az amerikai külügy Kelet- és Közép-Európáért felelős helyettes államtitkára múlt héten hívta fel Szijjártó Péter külügyminisztert. A kiszivárgott hírek szerint Nuland számon kérte, miért szólította fel Orbán Viktor az amerikai ügyvivő beperelésére Vida Ildikót, az adóhatóság elnökét. „A beszélgetés végig udvariasan, de meglehetősen határozottan zajlott mindkét fél részéről” a külügy tájékoztatása szerint.

A tájékoztatás szerint a magyar fél a beszélgetés során jelezte, elvárja, hogy az Egyesült Államok tényekkel támassza alá a magyar tisztségviselők elleni vádjait, Vidának pedig nincs más lehetősége tisztázni magát. Szijjártó ezenkívül arra is felhívta Nuland figyelmét, hogy „Magyarország jogállam”, ezért ha egy amerikai vállalat jogsértést tapasztal, azonnal feljelentést tehet – hangzik a magyar külügyi közlemény.