Miért 12 ezer forint az ingyenes jegy a gyerekszínházba?

Fotó: Fotó: Thinstock / Béla Fotós

-

Ingyen osztogatja a gyerekelőadásaira szóló jegyeket a Madách Musical Táncművészeti Iskola több ezer kisgyereknek, a jegyeken mégis 12 ezer forintos ár szerepel. A csak papíron létező árbevétel támogatást fialhat.


12 ezer forintos ár szerepel azokon a színházjegyeken, amelyeket több ezer óvodásnak és kisiskolásnak osztogatnak Budapesten és Egerben a Bogármese és a Diótörő előadásaira. Természetesen fel sem merült, hogy ennyi pénzt elkérjenek a szülőktől. A gyerekek grátisz élvezhetik a bogárkák életéről szóló mesét vagy a Stahlbaum ház varázslatos karácsony éjjelét. De akkor miért a borsos árazás a jegyen? A VS.hu erre azt a választ kapta a Tánciskolától, hogy aki sokallja a 12 ezer forintot, az nézze meg az Operaház díjszabását. A diótörő című mesebalettre a legdrágább jegy valóban 12 ezer forintot kóstál. „Minden produkciónak megvan az ára, amelyet a produkció létrehozásának költsége, valamint a piac határoz meg” -  érvelt Sárközi Gyula a VS.hu kérdésére. Csakhogy a Madách Musical Táncművészeti Iskola növendékeinek közreműködésével néhány évvel ezelőtt még 1200 forintért játszották a Bogármesét Veszprémben.

Jegy a Bogármese előadásra 12.000 forintért
Jegy a Bogármese előadásra 12.000 forintért

Ezekben a hetekben tucatnál is több ingyenes előadást tart a Tánciskola. A XVIII. kerületben a Bogármesét 2800-an látták, ez több mint 33 millió forintot hozott volna az előadók konyhájára, ha nem jótékonykodnak. Hasonló bevételre számíthatnának a Diótörővel is. Ez már egyetlen helyszínen bő  50 millió forint, és akkor még nem számoltunk a józsefvárosi, a zuglói és az egri bemutatókkal. A jegyeken szereplő 12 ezer forintos ár alapján a színház legalább 120 millió forint bevételről mond le.

De miért szerepel 12 ezer forint az ingyenes jegyen?

Igen nagyvonalú lépés a tánciskolától, hogy ingyen juttatja színvonalas szórakozáshoz a gyermekeket. Cserében, ha élni kíván vele, céges adókedvezmény formájában gyakorlatilag állami támogatást vehet igénybe a társasági adóbevételek terhére, a jegyárbevétel 80 százalékáig. Ez 120 millió forint valós jegyárbevétel esetében közel 100 millió. Csaknem e fele a celebek sorát foglalkoztató Centrál Színház éves bevételének.

„Grandiózus előadások ezek” - magyarázza Berecz Klára, az Egri Kulturális és Művészeti Központ közönségszervezője a VS.hu érdeklődésére, hogy papíron miért kerülhetnek ennyibe a jegyek. 140 fős a stáb, két kamionnal hozzák a díszleteket a 180 négyzetméteres színpadhoz. Az egri előadásokat két napon tartják, a művészek az éjszakát egy négycsillagos szállodában töltik. Jelmezeiket pedig nem kisebb szaktekintély, mint Kentaur (Erkel László zenész, díszlet- és jelmeztervező) álmodja meg.

bogármese Tudósítás a társulat budapesti előadásáról a józsefvárosi önkormányzati lap 2011. december 6-i számában.  

A bőkezűség láttán az előadások megszervezésében - hogy, hogy nem - az önkormányzatok is aktívan részt vesznek. Pestszentlőrincen és Pestszentimrén ingyen adták a sportcsarnokot a rendezvényhez, Józsefvárosban az önkormányzati újságban méltatták a „maradandó élményt” nyújtó előadásokat. Kucsák László XVIII. kerületi alpolgármester, fideszes országgyűlési képviselő a VS. hu érdeklődésére elmondta, hogy bár az önkormányzatok már csak működtetői az oktatási intézményeknek, számos területen igyekeznek az állami fenntartás mellett plusz élményeket adni a gyermekeknek. Állítása szerint a térítésmentes felajánlás a Tánciskolától jött, az önkormányzat csak ezt segítette elő támogatásával. Mint mondta, az előadások kapcsán „semmilyen összeg kiszámlázása nem történt”. A VS.hu úgy tudja, hogy az intézményvezetőkkel aláírattak egy jegyzőkönyvet, amelyben nyilatkoznak a jegyek átvételéről, darabra, forintra.

Kucsák László korábban úgy nyilatkozott, személyesen is ismeri a Tánciskola vezetőjét, a balettművész Sárközi Gyulát. Az Operaház volt magántáncosa alkalomadtán a politikai színezetű véleménynyilvánítástól sem ódzkodik. Tavaly októberben a Hősök terére szervezett békéltető szándékú flashmobján száz diákja táncolt, mert a szakmán belül szerintük „irigykedtek” Markó Iván társulatára, amiért az 130 millió forint támogatást kapott a kormánytól. Sárközi akkor közölte: a mindenkori kormánynak joga van eldönteni, kit támogat.

A Tánciskola egyébként évek óta kiváló kapcsolatot ápol a számára otthont nyújtó zuglói önkormányzattal. A fideszes Papcsák Ferenc polgármester és a képviselőtestület többféle módon is támogatja a művészeti középiskolát. Hol a bérleti díjat engedik el, hol pedig hátrányos helyzetű diákok felvételét és taníttatását állják az önkormányzati büdzséből.


Bőkezű adományozók, százmilliós állami dotációk, profitmentes eredmények

A 2012-es nyilvántartások szerint a Madách Musical eddig még nem vette igénybe azt a támogatási formát, amelynek segítségével a vállalkozások által felajánlott társasági és osztalékadó (TAO) terhére az éves jegyárbevétel 80 százalékáig dotálják az előadóművészeti intézményeket. 2012-ben a színházak ebből a forrásból csaknem 12 milliárd forinthoz jutottak.

A támogatás igényléséhez a kedvezményezettnek vagy a saját maga által kibocsátott számlákkal kell igazolnia a bevételt, vagy ha más árusítja a jegyet, akkor annak az értékesítőnek kell hitelesen, vagyis cégszerűen, aláírással és bélyegzővel igazolnia a nézőszámot és a jegybevételt. A lehetőség 2012-ben olyannyira vonzó volt az előadóművészek számára, hogy esetenként meglepő igénylések érkeztek. A színházak egzotikus helyszíneken, Azerbajdzsánban, Mexikóban tartottak bemutatókat, és az ottani bevétel alapján igényelték az állami dotációt. Ennek kiküszöbölésére idén tavasszal módosítottak is a törvényen, és már csak az Európai Unió területén tartott előadások számolhatóak el. A papíron kimutatott árbevételen viszont megmaradt a 80 százaléknyi tiszta haszon a cégadón alapuló támogatásból. A Madách Musicallel szemben a tánciskolások előadásainak jegyein szereplő Kamarabalett Közhasznú Nonprofit Kft. viszont sokat keresett ezen a támogatási formán 2012-ben. A társaság 225 millió forintos árbevételét 174,7 millió TAO-forinttal fejelték meg. A Kamarabalett néhány éve vált ki a Madách Musicalből, tulajdonosa Süle Éva, akinek lakcíme a cégbírósági adatok szerint megegyezik Sárközi Gyuláéval. A TAO-igényléseket nyilvántartó Előadóművészeti Iroda, amely a Nemzeti Kulturális Alap hivatala, éppen ezekben a hetekben tart helyszíni ellenőrzést 20 színháznál és művészeti társaságnál, hogy megvizsgálja, jogosan igényelték-e az állami támogatást. A Kamarabalett az előzetes ütemezés szerint november 11-12-én esett át ezen. Az Iroda még nem válaszolt a VS.hu megkeresésére. Azt kérdeztük az ellenőröktől, hogy tudomásuk van-e az ingyenes előadások 12 ezer forintos jegyeiről. A támogatási forma mindenesetre a tapasztalt visszaélések ellenére még legalább két évig fennmarad. Legalábbis ezt válaszolta a VS.hu kérdésére a kulturális államtitkárság. Az állami dotációhoz kapott uniós engedély ugyanis 2015 decemberében jár le, és ha addig érdemben változtatnának a feltételeken, akkor ahhoz brüsszeli engedély kellene, az átmeneti időben pedig a pénzkiutalásokat fel kellene függeszteni. Az államtitkárság is utalt a fokozott ellenőrzésekre, és a VS.hu-nak adott válaszában közölte, hogy „a tapasztalatok függvényében” tesz majd lépéseket.