Mi az a stb., amiről Kazahsztánban tárgyalt, kérdezik Polttól

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd / MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke eddig nem hallott kazah-magyar bűnszervezetekről, úgy tudja, hogy Kazahsztán diktatúra, ezért is kíváncsi arra, mi szükség van a két ország ügyészségeinek együttműködésére. És arra, pontosan miről is volt szó az asztanai tárgyalásokon, mert nagyon ellentmondásosnak tartja, amit azokról tudni lehet.


Majtényi László közérdekű adatigénylésben kéri Polt Péter legfőbb ügyésztől a kazah partnerrel kötött megállapodás szövegét, és tájékoztatást szeretne kapni arról is, milyen szakmai megfontolások, esetleg hatástanulmány által feltárt szempontok alapján döntött úgy, hogy ellátogat Kazahsztánba, és együttműködési megállapodást köt a kazah ügyészi szervezettel. Tudni szeretné azt is, mikor született meg a megállapodásról a döntés.

Majtényi azért csodálkozik, mert szerinte a két ország fizikai és jogélete egyaránt „számottevő távolságra” van, a nyilvánosság nem tud olyan kazah-magyar bűnszervezetekről sem, amelyek működése ilyen kiterjedt bűnügyi együttműködést indokolna. „Mi úgy tudtuk, hogy Kazahsztán politikai rendszerét tekintve diktatúra, ahol szabad választásokat nem tartanak, a parlamenti ellenzék is kormánypárti és független intézmények sem működhetnek” – írta a levélben Majtényi.

Aki csak a kazah hírügynökség híréből értesült arról, hogy a találkozón „a bűnözés, a terrorizmus, a szélsőségesek, a kiberbűnözés, a drogkereskedelem stb. elleni közös fellépésről tárgyaltak.”

Majtényi szerint, ha bűnüldözési tárgyú megállapodásról van szó, akkor a jogállami garanciák különösen fontosak, ezért még három kérdést tett fel Polt Péternek:

  1. A kazah és a magyar ügyészi szervezet közös álláspontja szerint kik tekinthetőek „szélsőséges”-nek?
  2. Mit jelent itt a „stb” kifejezés?
  3. Van-e a kazah büntetőjognak, illetve büntetőpolitikának olyan eleme, gyakorlata, amelyet Magyarország az együttműködés keretében valamilyen formában hasznosíthat?