Metróban és bankban is robbantottak már Magyarországon

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

-

Böngészhető térképre tettük, hogy mikor és hol voltak Magyarországon robbantásos merényletek a rendszerváltás után.


Csütörtökön a Fővárosi Törvényszék első fokon életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte Jozef Roháčot, aki 1998-ban végrehajtotta a négy ember életét követelő, Aranykéz utcai robbantást. Most korábbi cikkek és gyűjtések, továbbá a saját gyűjtésünk alapján összeszedtük, mikor és hol voltak Magyarországon robbantásos vagy Molotov-koktélos merényletek 1989-től napjainkig.


A grafikonon az látszik, hogy különösen a kilencvenes évek végén, a maffiaháború csúcspontján volt nagyon sok robbantás Magyarországon. Ezekre szinte mindenki emlékszik. Arra viszont talán már kevesebben, hogy 1989. február 17-én a kettes metrón robbantottak az Astoria és a Deák tér között. A házi készítésű bomba az egyik kocsiban robbant fel, személyi sérülés nem történt.A kilencvenes évek maffia- és bandaháborúiban számos merényletet hajtottak végre bűnözők rivális vállalkozók, diszkók és szórakozóhelyek ellen. A robbantásokból a politika és a politikusok sem maradtak ki. Robbantottak az MSZP, az SZDSZ, az MDF, a Fidesz és a Független Kisgazdapárt irodáinál és székházainál is. Robbant bomba Torgyán József, a fideszes Szájer József, az SZDSZ-es Kecskés Ákos és a szocialista titokminiszter, Szilvásy György házánál. Ez utóbbit a Budaházy György-féle Magyarok Nyilai szervezet követte el.

A kétezres évek végén romák is bombamerényletek célpontjává váltak. A 2009. február 23-i tatárszentgyörgyi gyilkosság is azzal kezdődött, hogy az elkövetők Molotov-koktélt dobtak a család házára. A legutóbbi robbantás 2014. január 13-án volt a budapesti Lehel utcában, ahol egy bankfióknál robbantott a máig ismeretlen elkövető. Csak a szerencsének köszönhető, hogy a nagy erejű detonációban nem sérült meg senki.

A térképen azt lehet látni, hogy a robbantások jelentős része a budapesti belvárosban és a VII. kerületben történt. A térkép most Budapestre van állítva, de ki lehet belőle zoomolni. A pöttyökre kattintva láthatja az összes információt a robbantásokkal kapcsolatban.